Vanuit een andere hoek 11

Carla Ravenhorst 

 

Back to de basis

Afgelopen vrijdagavond met Petra, een vriendin van haar, en Jaap een koffertje gespeeld. Petra en ik gaan samen de café drive doen en omdat we niet vaak samen spelen leek het ons wel handig om weer even af te stemmen. Ik speel dus met Petra en ik zie de bui van verliezen wel voor ons aankomen. Jaap is nogal geroutineerd en de vriendin speelt echt al wat langer dan wij. Maar wat schets mijn verbazing? Petra en ik winnen overtuigend, althans dat vind ik, omdat wij elkaar begrijpen. Gewoon doen wat we hebben geleerd. Back to 'de basis' noem ik dat.

Het schept weer wat moed voor de dinsdagavond. Best relaxed start ik de avond. Maar de relaxte houding is snel verdwenen als het een slechte eerste tafel is. De tafel daarna spelen we met een ander getrouwd stel. De meeste getrouwde bridgeparen weten wel dat dit soms wat onrust kan geven. Getrouwde bridgeparen die elkaar niet begrijpen. Ik probeer stoïcijns me bezig te houden met het bridgen zelf en niet naar wat er onder, tijdens en na het spelen allemaal gezegd wordt. Elkaar goed kennen, alles kunnen zeggen en toch weer gezellig naar huis gaan.

Dan komt spel 16 tegen Sietske en Luckje.

Spel: 16
  W/OW  
 
 
♠H8  
♥8632  
♦AB82  
♣BT2  
 
♠AT  
♥VB95  
♦V4  
♣HV843  
N
W O
Z
♠V9642  
♥T  
♦HT6  
♣A765  
 
♠B753  
♥AH74  
♦9753  
♣9  
 

 

 

West Noord Oost Zuid
1 pas 1 pas
2 pas 3 pas
3SA ap    
       

 

Ik bied reverse maar heb dat alleen zelf niet in de gaten. Jaap denkt dat ik sterk ben. Ik noem dat, de stof me nog niet goed genoeg eigen gemaakt hebben. Ik beloof Jaap dat ik deze fout nu vast nooit meer maak. Sietske wil er een biertje op zetten. Jaap begrijpt niet dat ik me het nog niet goed heb eigen gemaakt en ik begrijp het zelf eigenlijk ook niet zo goed. Mijn onzekerheid neemt toe.

 

We bridgen verder tegen Marga en Willem. De tafel is niet erg best en Jaap kijkt zo weg als ik moet afspelen dat ik voel aankomen dat ik iets heel erg verkeerd doe. Ik "vergeet' wat introevers te maken en dat levert de nodige zeer kritische feedback op. Willem vergeet hierdoor van schrik een biertje voor ons te halen. Voor mij is het op zo'n moment belangrijk om even in de rust houding te komen en te doen wat ik in de basis geleerd heb. Dat kan Jaap aardig inschatten. We lopen verder naar de volgende en laatste tafel en Jaap zegt heel zachtjes: "Sorry Carla, dat moet ik niet zo doen."

Kijk, en daar wordt ik nou zo blij van. Maar ik deed ook wel wat gek met afspelen. We spelen de laatste tafel voor een goede score, maar dat weten we dan nog niet. Aan de bar wachten we lijdzaam af. We vrezen het ergste, maar ik geniet toch maar van mijn biertje. We eindigen tegen onze verwachting in met iets meer dan 50 %. Zo slecht was het niet. Wat mij betreft gaan we volgende week ook back to 'de basis.'