Vanuit een andere hoek 9

Carla Ravenhorst 

Jeugdig

Je bent lekker bezig in je leven. Rommelen in de tuin. Wandelingen maken met of zonder hond. Koken volgens de nieuwste recepten. Je probeert bridgen te leren. Soms voel je je heel wat. Je hebt de tuin uren omgespit en 2 uur later kijk je tevreden naar je tuintje. Hmmm, niet meer zo diep als vroeger en nog niet de helft gedaan van 10 jaar geleden. Bij het wandelen wordt je ingehaald door nordic walkers van in de 70. En het nieuwste recept wordt door de familie goed ontvangen maar je ziet aan de gezichten van je kinderen dat het niet helemaal is zoals je had gehoopt. Bij de ene competitie schiet je naar de A lijn, bij de andere weer terug naar de C lijn. En vooral niet toegeven dat je geheugen je in de steek gaat laten, zeker niet als je probeert een nieuw ingewikkeld spel te leren. En toch wil je maar jong blijven en vernieuwen. Je wilt het allemaal nog zo graag en je bent ervan overtuigd dat je het nog kan op de manier dat je twintig was. Je voelt je nog zo jeugdig….

Gisterenavond stapten we zoals gewoonlijk, behalve als het hard regent, op de fiets. Op weg naar helpen met jeugdbridge. Logisch dat Jaap zelfverzekerd is, maar ik was niet helemaal overtuigd van mijn eigen kunnen. Ik laat me gerust intimideren door ervaren spelers. En ik wil ook de club helpen bij het spelen met jongeren die net hebben leren bridgen. Maar ik voelde wel een beetje angst dat ik het onderspit zal delven.

We speelden vijf tafels van vier spellen. Tegen 16 jaar en ouder. Hartstikke leuke jonge mensen en stuk voor stuk ontspannen. Ik vraag aan ze hoe ver ze al met de cursus zijn. Het nonchalante antwoord is dat ze op de lagere school, toen ze een jaar of 11 waren al hebben leren bridgen. En het 2 maanden geleden weer opgepakt hebben. En o ja, ze hebben toen meegedaan aan het NK jeugd en waren derde geworden. Een van de jonge dames zei dat ze eigenlijk niet wist waarom ze toen niet was verder gegaan. En nu speelden ze vooral voor de lol.

Er zijn geen voorbeeldspelletjes maar ik kan wel uitleggen hoe het ging. Bieden, bieden, bieden. Spelen, spelen, spelen. Leuk! 3 SA! Afspelen voordat ik er naar gekeken heb. Zelfs Jaap vergooide zich een keer. We hebben met verbazing naar ze zitten kijken. Ontzettend leuk om dit zo een keer te doen. Met glans hebben ze mij verslagen. Over intimideren gesproken. Maar zonder enige arrogantie en met een heldere blije blik de wereld inkijken.

Na afloop moet ik me verontschuldigen bij Jaap. Ik maakte er een zooitje van, speelde af op een ingewikkelde manier. Maar de jeugdigen keken alleen maar blij naar ons. Luisterden naar onze verhalen over bridge en over ons. Zij zaten er vol zelfvertrouwen en zonder zenuwen. Als ik dat toch één avond zou mogen voelen tijdens het bridgen! Dan zou ik me pas echt jeugdig voelen….