Vanuit een andere hoek 8

Carla Ravenhorst 

Reverse

Met mijn linkerhand salade gegeten ( jaja, we proberen weer af te vallen), omdat rechts voorwaarden aan het schrijven was . Voorwaarden om weerstand te bieden in de A lijn van de butler, tegen zwakke biedingen. Jaap vertelt dat in de A lijn vaak zwak wordt geboden en legt me uit hoe wij ons daar tegen kunnen verdedigen. Moeten is wat anders, want ik hoop dat ik het allemaal kan onthouden. Alles wat de avond bracht was niet de A lijn. Bij binnenkomst blijkt dat we parencompetitie in de C lijn hebben en Jaap ziet er best opgelucht uit. Dat de avond een behoorlijke reverse inhoudt ziet hij nog niet aankomen.

Volledig in twijfel gebracht begin ik aan de eerste tafel. Een black out overvalt mij en mijn hoofd wil niet meer meewerken aan welke regel dan ook. Al snel doe ik per ongeluk een reverse bieding, waardoor Jaap denkt dat ik sterk ben. Logisch. Dat schijnen we namelijk afgesproken te hebben. Ik zoek vandaag op wat reverse betekent. De vertaling vanuit het Engels is zeer veelzijdig. Betekenissen zijn o.a. tegenslag, achteruit doen gaan, verwarren, ten val brengen, omgekeerd en ongedaan maken.

Spel: 18
  O/NZ  
 
 
♠V5  
♥3  
♦V8732  
♣AB872  
 
♠A7  
♥BT84  
♦AHB95  
♣63  
N
W O
Z
♠BT864  
♥K9752  
♦-  
♣H95  
 
♠H932  
♥AV6  
♦T64  
♣VT4  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

West Noord Oost Zuid
    pas pas
1 pas 1 pas
2 pas 4 ap
       

 

Jaap legt het begrip reverse na het bieden nog maar eens een keer uit en ik moet hebben gekeken alsof ik water zag branden. Onze tegenstanders Roberto en Dirk keken mij heel meelevend aan.

In mijn aantekeningen zoek ik op wat reverse ook al weer betekent en begrijp het dan weer een beetje. Met nadruk op een beetje. Dan zoek ik, omdat ik denk dat ik leergierig ben, ook op google op reverse bridge. Beginners niet doen! Het is een en al verwarring!

Ik kom op de site www.bridgewijzer.nl Het begint ogenschijnlijk simpel met de bridgebetekenis. Het noemen van een tweede kleur die hoger is dan de openingskleur op het tweede biedniveau heet reverse bieden. Daarna volgen de doelen, de voorwaarden en kun je verder klikken voor een uitgebreidere toelichting. Ik voel nog meer achteruitgang van mijn kennis. Dan is er nog het reverse bijbod, met voorwaarden opmerkingen en voorbeelden. Wat ik van Jaap zijn uitleg onthouden heb is dat het gaat om herbieding van de openaar van een kleur die hoger is. Omgekeerd bieden kennelijk. Het doel van reverse was mij helemaal ontschoten. Ik was vergeten dat ik een sterke hand moet hebben om dit te bieden.

We zijn naar huis gefietst, vrolijk dat wel. Maar wat een ontspannende avond had moeten zijn werd een avond die duidelijk bedoeld was om mij ten val te brengen. We eindigden erg laag. Jaap was ook wat afspraken vergeten, dus mijn fouten waren snel vergeven. En om de betekenis van reverse nog wat kracht bij te zetten hebben we de salade ook ongedaan gemaakt. Even een frietje mét op de hoek gehaald devil.