Vanuit een andere hoek 7

Carla Ravenhorst 

A tempo

Gezien de jaarvergadering gisterenavond had ik een keer mijn aantekeningen niet door gelezen. Ik hou niet zo van vergaderen, net als veel andere mensen vermoed ik. Maar Jaap verzekerde mij dat het nooit lang duurt en dat er daarna nog gekaart wordt. En ik vind dat als ik ergens lid van ben dat ook de minder leuke dingen erbij horen. Het uitgebreide jaarverslag, ik heb veel bewondering voor het bestuur van de vereniging, had ik wel globaal doorgelezen. Ik had me zelf heilig voorgenomen alleen te luisteren. Vaak vind ik wel wat van dingen, maar ik heb ook geleerd om soms niets van dingen te vinden. Maar het lustrumweekend uitstellen? Onder andere dat maakt, zoals Ko aangaf, de Vriendenkring zo bijzonder. Bijna werd a tempo door het bestuur een peiling gedaan.

Gelukkig worden nu eerst verschillende opties bekeken, en na terecht veel applaus voor alle vrijwilligers, konden we alsnog gaan bridgen. Op Jaap zijn gezicht verscheen een brede grijns zodra het woord speed viel. Ik dacht niet dat hij speed gebruikte of dingen erg speed doet. Alhoewel? Speed is wel enorm verslavend, stimulerend en houdt je van je slaap af. Met Jaap en speed (bridgen) is dat niet heel veel anders.

Maar goed, ik ga gisterenavond voor het eerst aan de speed. Jaap is normaal altijd de rust zelf en dat heb ik hard nodig. Maar gisteren zag ik ineens een hele andere Jaap. Jaap wilde geen spelletje missen, dus het zweepje ging erover. Ik heb supersnel gekaart, me rot gelachen en zo kort mogelijk nagedacht. De eerste vier rondes gingen best oké. Ik was verbaasd hoe snel ik mijn punten kon tellen en hoe snel ik kon bieden en spelen. Alles binnen de tijd.

Zonder twijfel 6 harten geboden en met een big smile goed afgespeeld. Wel zei Hans : “Dat kun je toch claimen Carla?” Dat kan ik niet zo speed Hans! En ik vond het zo lekker gaan dat ik dacht dat ik ook wel a tempo een doublet kon leggen.

Spel 11

Spel: 11
  Z/-  
 
 
♠B3  
♥AVBT7  
♦AT4  
♣B42  
 
♠VT97  
♥9653  
♦VB76  
♣7  
N
W O
Z
♠H64  
♥2  
♦H98532  
♣986  
 
♠A852  
♥H84  
♦-  
♣AHVT53  
 

 

West Noord Oost Zuid
      1
pas 1 pas 1
pas 2♦* pas 6
D ap    

 

Ik zag in een oogopslag 4 harten in mijn hand en een singleton. We speelden tegen Joop en Ronald, die overigens tergend lang nadacht over wat hij moest bieden. Aangezien ik weet dat Joop wel eens wild biedt dacht ik, hij doet nu wild anders twijfelt zijn partner niet zo. Ik leg dus a tempo een doublet! Ik had even niet door dat wij geen punten hadden. Jammer dan dat zij 13 slagen maakten.

Al met al heb ik maar één keer een kaart laten vallen, lol gehad en gemerkt dat overmoed verkeerd uitpakt. Ik heb snel gekaart, Jaap razend snel zien handelen en hem andere bridgers zien opjagen. Ik vond ‘speed’ kaarten echt leuk en was niet verrast dat we min 40 impen hadden. Mijn aantekeningen doorlezen had ook geen enkele functie gehad. Jaap moest mij onderweg bij een spel overigens nog wel even een tip geven: “In dit soort situaties Carla, moet je a tempo een kleintje bijspelen.” Alsof het nog niet speed genoeg was.