Wham alweer een slam 19-03

 

Wham, het laatste slam (in oud DCA).
 
Ik heb de spellen van gisterenavond nog maar even bekeken en er moest tot spel 17 gewacht worden maar toen kwam er dan eindelijk eentje langs:
 
Spel: 17
  N/-  
 
 
♠V83  
♥986  
♦T872  
♣VT7  
 
♠-  
♥AHV2  
♦B654  
♣AH853  
N
W O
Z
♠ABT  
♥BT53  
♦AHV9  
♣B6  
 
♠H976542  
♥74  
♦3  
♣942  
 

 

 
Als OW gewoon een sterke SA spelen, zal Oost met 1 SA beginnen. West heeft een hele mooie hand en gaat via Stayman de 4 kaart Ha van de maat horen.
 
Frank en ik spelen dat na 2 Ha, 2 Sch slem going is, maar als je dat niet hebt afgesproken lijkt me 3 Sch een mooi bod. Dat zou een controle (liefst singleton) in Sch kunnen betekenen en stelt de Ha's als troefkleur vast.
 
Op 3 Sch biedt Oost (enthousiast want Sch A is goud waard; het had ook HV kunnen zijn en die zou juist waardeloos blijken tegenover de vermeende singleton) dus 4 Ru. Een cue en daarmee zou West genoeg moeten weten lijkt me. Je gaat Azen en Heren vragen en de 5 kaart Kla moet de doorslag maar geven: 7 Ha lijkt een redelijke gok.
 
Ik zie nog een alternatieve biedserie, die ik wel even wil noemen voor de fijnproevers (het is toch het enige slem van de avond, tenzij ik die 6 Kla meetel uit de eerste helft. Maar die moet down met Ha start.....)
 
Op 1 SA - 2 Kla - 2 Ha - kun je ook 4 Sch bieden. Dat zou Lackwood moeten zijn (je wilt het aantal azen horen zonder Sch Aas mee te tellen, omdat je daar een renonce in hebt). Of de West hand hier - zonder enige Ru controle - sterk genoeg voor is waag ik te betwijfelen. Maar zo vaak komt Lackwood ook niet voor, dus om die reden zou je em kunnen overwegen......om vervolgens Ru AHV om je oren te krijgen...
 
Het voordeel van dit stukje vanaf mijn ziekbed 's ochtends vroeg schrijven, is dat ik de frequentiestaten er nu even in alle rust bij kan pakken. Er zijn 7 paren die inderdaad 7 Ha hebben uitgeboden (heel mooi!) en nog 14 paren die hebben volstaan met 6 Ha (iets pessimistischer maar ook wel aardig). 2 Artiesten boden 6 SA (en maakten dat , een derde paar ging ongelukkig down), terwijl de Westhand voor mij niet echt de ideale SA verdeling lijkt te hebben...... en 2 paren boden en maakten 6 Ru (eigenlijk net zo goed als 6 Ha).
Het paar dat 6 Kla bood, had ongetwijfeld een over en weer minder goed begepen biedverloop maar kwam met de schrik vrij.
 
Een mooie score met maar 6 paren die geen slem boden en maakten. En daarmee sluiten we nummer 78 en gaan de volgende slems op nummer 76 uitbieden, te beginnen volgende week tijdens de laatste viertallen avond. Laat ze maar komen, de slems.....