Tips en regels voor het spelen met tablets
Geplaatst op donderdag 15 september 2016 - 13:32 door Fon Beerens

Controleer als je aan tafel komt of de spelersnamen kloppen en wissel de namen als die niet goed staan.

Noord pakt het te spelen board met de Noord-hand naar zich toe en laat de andere spelers de kaarten uitnemen. Elke speler let erop dat hij/zij de juiste kaarten uitneemt. Controleer altijd even of het spelnummer van het board hetzelfde is als dat op de tablet.

 

Er is altijd precies één speler die iets op de tablet mag doen. Dat is de speler naar wie het scherm is toegedraaid. Uitzonderingen zijn het alerteren en het accorderen van een resultaat.

 

Je kunt op de tablet alleen biedingen doen die volgens de spelregels zijn toegestaan. Onderbieden is dus uitgesloten. Als je een bod in gedachte hebt en je ziet dit bod niet staan op de tablet, kijk dan nog eens goed naar de bieding want dan heb je kennelijk iets gemist.

 

Alerteren wordt soms niet opgemerkt door een medespeler. Zeg daarom tijdens het op het uitroepteken drukken: “Alert”. Als je vergeet te alerteren en je rechter tegenstander heeft al geboden dan alerteer je alsnog en draait het bord terug naar je rechter tegenstander want deze mag eventueel zijn/haar bod herzien.

 

Als het STOP bord verschijnt ga dan niet alvast met de pen boven de tablet hangen. De bedoeling is dat je enkele seconden nadenkt of doet alsof je nadenkt.

 

Nadat het bieden is afgelopen moet de speler links van de leider uitkomen. Kom eerst gedekt uit, wacht tot partner akkoord geeft (want die mag nog iets vragen), draai vervolgens de kaart om en toets dan pas de kaart in.

 

Het invullen van het resultaat gebeurt door de leider van het spel en na controle wordt dit door zijn/haar linker tegenstander geaccordeerd.

 

Het invullen van de spelverdelingen gebeurt na afloop van de speelronde indien er nog tijd over is. Mocht een spelverdeling nog niet zijn ingevuld tijdens de laatste ronde, vul deze dan in direct na het spelen.

 

Het registreren van een Niet Gespeeld spel gaat door de biedkaart van het spel te verlaten met het pijltje naar links, linksboven in het scherm. Daarna moet de knop “Niet gespeeld” aangeraakt worden.

 

Maak er verder een goede gewoonte van om bij onregelmatigheden de arbiter te roepen. 

 

Anekdote

Op een avond werd de wedstrijdleider geroepen met de mededeling: "Het doublet kaartje ontbreekt."

Nader onderzoek wees uit dat partner 1SA had geboden. Het antwoord was dus eenvoudig: "Je mag het bod van je partner niet doubleren."

Hierop kwam het verweer: "Maar het is informatief bedoeld."