ABC'tje van de maand

 

ABC’tje december 2018: December feestmaand

 

Soms lijkt het of een periode alleen maar uit feesten bestaat. Bij ons is dat de maand december. Het begint al voor Sinterklaas, wanneer mijn partner Jos en ik zelf jarig zijn. Dan hebben we nog, buiten Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw, verjaardagen van pseudo-kleinkind, schoondochter en petekind en dit jaar als extraatje het 40-jarig huwelijksfeest van zus en zwager. U ziet, aan feesten geen gebrek.

 

Maar dit is toch een bridge-blog hoor ik u denken? Inderdaad, maar ook hier leek een reden tot feesten er aan te komen. Het eerste (en helaas enige) viertal van ons aller Schiedam’59 was bezig aan een goede reeks in de Hoofdklasse van het district Delft, en vier wedstrijden binnen 9 dagen in december gingen beslissend worden.

 

Na 2 grote en 3 kleine overwinningen hadden we de koppositie ingenomen en een klein gaatje geslagen naar de achtervolgers: bijna 10 punten voorsprong op ODD en een van de Pijnacker teams, met daarachter op korte afstand een tweede Pijnacker team en een viertal van DBC. Saillant detail: alle wedstrijden tussen de nummers 1 tot en met 3 stonden nog op het programma, en wij moesten ook nog tegen DBC.

 

We begonnen met de uitwedstrijd tegen DBC. De eerste helft verliep naar ons idee goed, we konden twee slems down spelen en hadden niet veel weggegeven. Het uitslaan was een klein feestje: Jan Willem en Peter hadden zoals zo vaak dit seizoen een foutloze lijst en de tussenstand was 58-1! De tweede helft was nogal zouteloos, geen spectaculaire spellen en geen grote fouten. En weer kwam het nevenpaar met een superlijst, 24-0. Eindstand 82-1 oftewel een ouderwetse 20-0 overwinning. De voorsprong op de nieuwe nummer 2, ODD,  was opgelopen tot 12 punten, de anderen volgden kort daarachter.

 

Een week later weer een uitwedstrijd, die wat ons betreft waarschijnlijk beslissend zou zijn: ODD heeft een sterk team met ervaring in de Tweede Divisie (vorig jaar maar net gedegradeerd). De eerste helft verliep bij ons moeizaam: een manche in de verkeerde kleur kansloos down, een manche laten maken die down kon. Ook een paar goede scores en het nevenpaar weer een goede lijst: 2 IMPs voor bij de rust. De tweede helft leek het of we niets fout konden doen met als hoogtepunt een 7H contract in de 4-4 fit waar je de vrouw moet vinden. Dit is kennelijk een seizoen waarin dat soort dingen goed aflopen: Jan-Willem vond de vrouw, en alle andere kleuren zaten net goed genoeg om het contract te laten maken. Dat betekende een nogal gelukkige 15 IMPs winst en had net zo goed 13 verlies kunnen zijn. Het droeg bij aan opnieuw een grote overwinning (18-2). Het feest werd compleet toen bleek dat de andere concurrent van een laagvlieger had verloren en onze voorsprong opgelopen was naar 23 punten.

 

De laatste twee ronden van de competitie worden traditioneel op een dag afgewerkt. Op zaterdag 15 december zaten we dus om 10.00 uur ’s ochtends aan tafel voor de wedstrijd tegen alweer een nieuwe nummer 2, Pijnacker. Doel was uiteraard de voor sprong op 20 of meer punten te houden, dan deed de uitslag van de middagwedstrijd er niet meer toe. Het begin was uiterst moeizaam bij ons. Een geїnspireerd bod van Jan-Willem interpreteerde ik niet goed en een groot slem dat nu binnen handbereik lag werd gemist. Een (naar onze mening) discutabele arbitrage kostte ook nog eens 11 IMPs en we stonden bij de rust 2 IMPs achter, een nieuwe ervaring dit seizoen. Ook de tweede helft ging het niet zoals we wensten en uiteindelijk verloren we met 4 IMPs verschil. Dat betekende wel dat we 20,8 punten voorsprong hielden, en de andere concurrenten kwamen wel iets maar niet genoeg dichterbij: we waren voor de laatste wedstrijd al KAMPIOEN!!

 

De laatste wedstrijd was dus een formaliteit, maar wel van belang voor de andere teams. Gelukkig konden we onze sportieve plicht vervullen en wonnen deze pot met 17-3.

 

De feestelijke maand werd voor ons dus nog feestelijker, kampioen en promotie naar de landelijke Tweede Divisie. Hoe we daar een goed figuur kunnen slaan moeten we nog eens goed overdenken, maar voorlopig overheerst tevredenheid met en trots op het resultaat.

 

Ik wens u allen feestelijke dagen!

 

Aad