Nogmaals: spel 20 in Nijmegen

Op zaterdagmiddag 15 feb togen 12 VBV-spelers naar Nijmegen om tegen bridgeclub Tempo te trachten de derde ronde van de jaarlijkse NBB-Hoofdklasse beker te bereiken.

Aldus begon het prima verslag van Roelof. En toen het desastreuze spel 20. Kijkt u even mee:

Spel 20

W/allen

 
     
 
 
♠ Q732  
♥ Q832  
♦ Q8  
♣ AK8  
 
♠ K8  
♥ J  
♦ K97642  
♣ T754  
N
W O
Z
♠ J4  
♥ AKT965  
♦ 53  
♣ 982  
 
♠ AT965  
♥ 74  
♦ AJT  
♣ OJ3  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijna iedereen zit in 4 schoppen. Nijmegen maakt het 3x en Veenendaal gaat 3x  down. Het lijkt op 2 harten losers en 2 foute heren en dus 1 down. En zo is het ook maar ze moeten dan wel in de juiste volgorde worden meegenomen want anders is het 10 slagen.

Eigenlijk een heel mooi spel. De West spelers starten met harten boer. Je moet beginnen met niet te dekken. Laat West maar aan slag. Het is niet ondenkbaar dat Oost die Boer laat houden. Stel dat West inderdaad die Boer mag maken. Wat dan? Schoppen of ruiten na geeft meteen een slag weg dus dan maar neutraal een klavertje. En nou krijgt de leider zijn kans. Nog tweemaal klaveren, troef aas en troef na en de arme west is alsnog ingegooid: in de dubbelrenonce spelen of de ruiten cadeau doen.

Maar de betere Oost spelers nemen natuurlijk harten boer over met de heer.  Maar wat nu? Ook maar het Aas meenemen? Wordt wel de Q hoog in de dummy. Is niet aantrekkelijk. En dan partner een aftroever geven of maar meteen partner een aftroever geven? Kan ook. Blijf je nog lekker achter de harten Vrouw zitten met je aas..  Of toch maar direct ruiten switchen. Kortom … het is niet opgelegd en je kunt het eigenlijk ook niemand kwalijk nemen dat hij de enige manier om het down te spelen niet aan tafel vindt. De enige manier is namelijk beide hoge harten oprapen en ruiten na.  Bij elke andere speelwijze kan de leider 10 slagen maken. Achteraf allemaal zo logisch maar aan tafel toch lastig.

Kortom:  hulde aan de drie Nijmeegse leiders die het goed gedaan hebben en de drie Nijmeegse Oost-spelers die het goede tegenspel vonden.

Terzijde zij vermeld dat ik vorig jaar ook voor de beker tegen dit team van Tempo heb gespeeld en door deze heren ben afgedroogd.

 

Ze zijn gewoon goed. Ik kom uit Nijmegen en ik ken ze ook allemaal. Het is behalve een goed team ook een reuze gezellig team en het is goed toeven in het Bridgehuis van Fredje. Hij hanteert geen sluitingstijd. Noch van de tap, noch van de zaal. Een aanrader op vrijdagavond!

 

Jan ten Cate