Verslag van de bekerwedstrijd BC Tempo'80-VBV

Op zaterdagmiddag 15 feb togen 12 VBV-spelers naar Nijmegen om tegen bridgeclub Tempo'80 te trachten de derde ronde van de jaarlijkse NBB-Hoofdklasse beker te bereiken. De matadoren waren: Christa Feddema, Gerrit ten Haaft, Coby Jansen, Willem Jansen, Joop Kalsbeek, Dita Kelder, Hermien van Ravenswaaij,  Roger Roelofsma, Roelof Santing, Hans van Schaik, Rob Scheerboom en Willem Woudstra. Om het verhaal niet spannender te maken dan het is: we hebben ruim klop gehad (215 – 121) en mogen het desgewenst volgend jaar weer proberen.

 

De toernooivorm is Mitchel-duplicate, drie viertallen (zes paren) van elke vereniging, spelen tegen elkaar (er zijn als het ware gelijktijdig 3 x 3 viertallenwedstrijden). Van de negen wedstrijden wonnen we er drie en verloren er zes. Als bijzonderheid speelden alle paren in elke ronde dezelfde spellen (barometer), zodat we telkens vrijelijk over de spellen konden praten (en discussiëren). (noot webmaster: dit toont de professionaliteit van de tegenstander...)

 

De spellen in de eerste ronde (1 t/m 4) waren vrij vlak, allemaal kleine spelletjes. Maar het was een koude douche, we stonden direct al met 16-38 achter (ik verwachtte voor ons viertal een nagenoeg gelijke stand, dat viel vies tegen, het was 2-12). De tweede ronde ging nauwelijks beter; 12-51, hetgeen resulteerde in een achterstand van 28-89 (ons viertal had inmiddels de rug gerecht en won met 7-0). De derde ronde bracht enig soelaas; VBV won met 42-27 (wij met 24-5). Uit deze ronde aan het einde een leerzaam spel.

 

We kregen de smaak te pakken (ondanks de nog forse achterstand van 46 IMP) en trokken ook de vierde ronde naar ons toe met 17-12, niet veel ingehaald, maar het gaat om de intentie. Wij speelden deze ronde tegen Carol Cornelissen, een oude bekende uit de Veenendaal/Rhenense regio, en trokken met 12-10 nipt aan het langste eind.

 

Toen kwam de vijfde ronde. Christa en ik boden als NZ door naar een ambitieus klein slem, helaas, één down (en zoals zo vaak, met open kaarten een vleier). Dat kostte 11 IMP. Een ander VBV-paar liep in OW ook tegen dit slem aan, maar deze keer wel gemaakt, nog eens 10 IMP weg.

 

En toen het desastreuze spel 20. Kijkt u even mee:

Spel 20  
W/allen    
 
 
♠ Q732  
♥ Q832  
♦ Q8  
♣ AK6  
 
♠ K8  
♥ J  
♦ K97642  
♣ T754  
N
W O
Z
♠ J4  
♥ AKT965  
♦ 53  
♣ 982  
 
♠ AT965  
♥ 74  
♦ AJT  
♣ QJ3  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met 25  punten en een 5-4 fit sch wil je in viertallen natuurlijk in 4zitten. Helaas zijn er 2 verliezers in harten, er is een vaste verliezer in troef en ♦K zit fout, kortom er zijn maar negen slagen.Twee VBV paren op NZ boden 4en gingen één down. Kan gebeuren. Het derde VBV-paar op NZ stopte af op 2en kwam ook tot negen slagen. Je zou zo zeggen ”wat een geluk”. Niets is minder waar. De drie Tempo-paren op de NZ plaatsen boden allemaal het logische 4♠-contract, en drie VBV-paren moeten dat als OW tegenspelen. Dat ging niet goed (zacht uitgedrukt). Alle drie lieten ze de tegenpartij de kwetsbare manche maken. Dat kostte VBV 34 IMP (- 12, - 12 en – 10). AU!! We verloren deze ronde met 4-71, en de wedstrijd was gespeeld (score van ons viertal was 4-23).

 

De zesde ronde spartelden we nog een beetje tegen. Onze tegenstanders stopten af in de manche, waar de meeste paren slem boden. 11 IMP als pleister op de wonde. De rondewinst was met 30-16 voor VBV (wij wonnen met 11-2), maar echte invloed had deze stuiptrekking niet.

 

Ons restte weinig anders dan de spelers van BC Tempo te feliciteren met de overwinning en ze veel succes toe te wensen bij het verdere verloop van het bekertoernooi.

 

Nog even terug komen op spel 11 (ronde 3):

 

Spel 11  
Z/niemand    
 
 

Christa

♠ K543

 
♥ K7653  
♦ J63  
♣ 2  
 
♠ QJ8  
♥ QJ4  
♦ AK974  
♣ 95  
N
W O
Z
♠ A9  
♥ AT8  
♦ Q  
♣ AQJT873  
 

Roelof

♠ T762

 
♥ 92  
♦ T852  
♣ K64  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OW komen in 6, waarbij Oost Azen heeft gevraagd en en passant lengte in de hoge kleuren heeft ontkend. Ik besluit te starten met 7. Leider wint op tafel en speelt5 (2, ♣T), door mij vlot gedoken. Nu wil de leider graag de klaverensnit herhalen, maar hij is in de hand. Dit is natuurlijk een blunder van de eerste orde; als hij in de tweede slag9 had gespeeld, kan hij duiken in de hand en - als ik ook duik! - direct doorgaan met klaveren. Nu moet hij moeizaam terug naar dummy om nogmaals te snijden (in de hoopK te vangen). Hij doet dat door V in West over te nemen met het Aas en nu 9. Allemaal verspilde energie, ik krijg toch mijn heer.

 

In de tweede klaverenronde heeft Christa 3 gespeeld. Dat betekent bij ons “aansignaal in harten”. Het is nu verleidelijk voor mij met harten te vervolgen, maar dat zou rampzalig zijn geweest: VBx in dummy t.o.v. ATx in de Oost, zou pardoes een mogelijke ♥K bij Christa er uit snijden. Mijn gedachte was: als Christa ♥A heeft, komt die vanzelf binnen (ik hou de ruiten tegen, verliezende harten van Oost kunnen nergens op weg). Ik vervolg weer met schoppen, door de leider noodgedwongen genomen en daarna moet hij uit zelf uit Oost de harten aanspelen: één down.

 

Moraal:

 

Een signaal van partner is een indicatie; het is geen dwingende opdracht om de desbetreffende kleur te spelen.

 

Blijf nadenken !!

 Het spel leverde ons nu 14 IMP op, lang niet genoeg om maar in de buurt te komen van de winst (maar het voelde wel erg weldadig aan).

 

Roelof