Spel van de maand (of is het van het jaar?)

Maandagavond 9 december 2019... Een gewone zitting die meetelt voor het clubkampioenschap. Spel 17 komt op tafel. Niemand kwetsbaar, Noord gever. Je zit op de west-plaats aan te kijken tegen de volgende verzameling:

♠ A6

♥ A5

♦ AK642

♣ AKOJ

Vijfentwintig mooie punten - het zal wel pas-pas-pas gaan en dan moet je 2♣ openen en na de te verwachten negatieve reactie van maat met 3SA je bezit omschrijven. Maar het zou natuurlijk zomaar 6♣ of 6kunnen zijn als maat daar iets in mee heeft...

Op de eerste tafel gaat het inderdaad zoals verwacht: na drie maal pas open je 2♣, maar maat biedt 2♠.... Dat is niet per sé negatief: het belooft een zeskaart. Je besluit daarom tot 4♠: als maat echt mooie schoppen heeft gaat hij misschien wel door.

Op de tweede tafel loopt het iets anders: hier kan de opening van 2♣ ook een zwak spel beloven met beide majors. Weliswaar open je daar niet mee in de vierde hand - dus maat weet wel dat je niet zwak bent, maar de antwoorden blijven dezelfde en maat biedt 2. Blijkbaar zijn zijn majors even lang. Op je rebid van 3SA komt maat met 4♠ op de proppen. Dat wil je niet spelen, dus je biedt 6SA.

Op de derde tafel gebeurt iets onverwachts: je maat opent in de tweede hand met 2♣. Dat is nu zeker een zwak spel met beide majors. Dat schiet niet echt op, dus je biedt maar direct 6SA... en dat mag je weer spelen.

Op de vierde tafel hebben OW (een gelegenheidspaar) afgesproken om 2♣ alleen als sterk te spelen. Maar hier opent maat in de tweede hand met 2. Dat is multi - maat heeft dus een zeskaart hoog. Je biedt nu maar 'gewoon' 2SA. Tot je verbazing gaat Noord zich ermee bemoeien: die biedt 3. Maat meldt met 3 dat hij over een zeskaart in die kleur beschikt. Zuid past (uiteraard...) en je besluit tot 6.

 

In de praktijk werden de volgende contracten geboden:

7♠       1x

6SA    7x

6♠       1x

6       1x

5SA     1x

5       2x

5♣       1x

4SA     1x

4♠       1x

4       1x

3SA     3x

 

En hoe liep dat af? Niet zo heel goed... van deze 20 contracten werden er slechts zeven gemaakt: 6 (1), 5 (2), 4♠ (1), 4 (1) en 3SA (2) werden gemaakt. Het populairste resultaat was dus 6SA vier down...

 

Dit is de layout van dit bijzondere spel:

Spel:17  
  N/-  
 
 
♠7  
♥K2  
♦QJ10753  
♣10953  
 
♠A6  
♥A5  
♦AK642  
♣AKQJ  
N
W O
Z
♠Q109852  
♥QJ7643  
♦-  
♣6  
 
♠KJ43  
♥1098  
♦98  
♣8742  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De deep finesse-analyse laat zien dat er alleen in twaalf slagen kunnen worden gemaakt. in ♠ zijn er elf slagen en in SA en ♣ tien, terwijl er in maximaal 9 slagen kunnen worden opgeraapt.

Het probleem in SA is natuurlijk dat er geen directe entree is naar de dummy. Dat probleem los je op door de ruitenstart te nemen, dan harten aas en harten na te spelen en de door noord nagespeelde ruiten opnieuw direct te nemen, dan vier keer klaveren en schoppen aas en schoppen na. Zuid kan nu twee schoppenslagen maken maar moet daarna de tafel aan slag brengen, waarop inmiddels alles hoog is. Elke andere volgorde van spelen geeft noord de kans om zijn ruiten vrij te spelen voordat hij harten heer heeft moeten opnemen...

 

In 6 tenslotte heeft west met vier hoge en twee hoge precies genoeg om in oost vijf weg te kunnen doen, zodat alleen ♥K verloren gaat.... Zelfs een start met en (na ♥K) na werkt niet. De leider moet dan de vijf discards in ♠ spelen met ♥10 buiten - maar zuid moet op alle hoge ♣ en gewoon bekennen, zodat oost met een hoog ingetroefde kan oversteken om uiteindelijk in slag 10 of zo de laatste troef op te halen....

 

Ook een leuk spel gezien? Laat het ons weten via TC@veenendaalsebridgevereniging.nl!