Spel van de week - Gert - 28 februari 2019
Geplaatst op zaterdag 2 maart 2019 - 16:09

MUIDERBERG: DAL, FLANK OF TOP

Vele paren op BC80 hebben de Muiderberg conventie op hun systeemkaart staan, eenvoudig uitgelegd als precies een 5-kaart hoog en een 4 kaart laag, zonder openingskracht. Daarbij opgemerkt dat de lage kleur ook langer kan zijn…..

Afgelopen donderdag, bij het interne viertallen, kreeg ik op spel 4 deze leuke West-hand. Inderdaad een mooi voorbeeld van een Muiderberg opening die ik dus met 2 opende. Wat ik stilletjes hoopte, gebeurde ook want mijn partner antwoordde met 2SA hetgeen betekent dat hij een goede opening heeft en mij vraagt een nadere omschrijving van mijn hand te geven. Met andere woorden: zit je in het dal, scheer je langs de flank of sta je op de top van de Muiderberg? Met een vierkaart laag (bv ruiten) meld je dat je in het dal zit en bied je 3. In geval je met een 5 kaart op de flanken van de berg vertoeft, bied je 3: partner ik heb een 5 kaart en een 5 kaart . (met een 5 kaart zou je in dit biedverloop na 2 SA antwoorden met 3 ). Zoals jullie zien zat ik met deze hand op de top van de Muiderberg en kon ik na 2SA van de partner 4 bieden! Dienstmededeling: partner, ik heb een 5 kaart en een 6 kaart !

Het is dan natuurlijk opgelegd om minstens in 4 te belanden en dat gebeurde ook.

 

Tijdens de analyse na afloop van de avond, bedachten Reggie en ik dat je met de Oosthand na 4 van West het beste 4 kunt bieden. Boodschap: ik heb goede harten mee en mogelijk is het meer dan een manche. In geval West nu een waardeloze twee-kaart in klaveren zou hebben, biedt hij 4 (Hierop zal Oost passen of in een ander geval 5 bieden om te spelen)

In deze situatie dat ik echter een 5-1-6-1 verdeling heb, zal ik als West op 4 van de partner direct 6 moeten bieden omdat ik nog niet weet wat de troefkleur werkelijk gaat worden maar wel een prachtig spel heb met slechts 1verliezer in klaveren. Uiteraard zou Reggie met zijn hand corrigeren naar 6.

 

Zoals het spel ligt maak je altijd 12 slagen in een schoppen contract, ook na een troefstart. Je vervolgt met 3 keer harten en vervolgens een cross-ruff waarbij Noord-Zuid nooit kunnen overtroeven.

 

 Noord – Zuid krijgen wel 10 punten voor de laatste slag met Schoppen 2, dat nou weer wel….…met klaverjassen

 

 

Gert