Spel van de week - Gert - 24 januari 2019
Geplaatst op zondag 27 januari 2019 - 13:00

Hoe vertel ik het mijn partner?

Deze titel slaat niet op het beëindigen van een (bridge)-relatie maar op een biedprobleem op een spel van afgelopen donderdag op BC 80.

 

Dit is mijn West-hand op spel 26 waarbij mijn partner als Oost kwetsbaar 1 opent.

Vervolgens volgt Zuid met 1♠!

Hoe vertel je nu je partner dat je een mooie hand hebt, met fit in zijn openingskleur, een 5-kaart in de kleur die de tegenstander volgt, en ook nog eens een renonce? Het is zeker interessant omdat op onze clubavond niemand in het juiste contract wist te eindigen. Na afloop van de avond heb ik met mijn partner Reggie het biedverloop nog eens doorgenomen maar we kwamen er eigenlijk samen niet goed uit.

Wat doe je dan? In zo’n geval raadpleeg ik de coach (Kees Bakker) van ons viertal BCO 5.

 

Zijn reactie kwam snel en oogt eigenlijk ook heel simpel:

Na de opening van 1 en het 1♠ volgbod, bied je als West 2♠ hetgeen onmiskenbaar een ruitenfit belooft. Partner Oost biedt vervolgens met 3 zijn 4-kaart in die kleur. Daarna stelt West met 4 de troefkleur vast en vraagt naar meer en meldt: partner, ik heb een hele goede kaart! Oost biedt 4 als controle maar nu wordt het lastig omdat West met zijn renonce geen Azen (key-cards) wil/kan vragen en biedt derhalve even 4♠ met als boodschap: partner, jij moet de key-cards opvragen! Nadat Oost dit heeft begrepen en 4SA op tafel legt, antwoordt West met 6 hetgeen 1 key-card en een renonce in aangeeft (met een renonce in ♣ zou West 6♣ bieden en met een renonce in ♠ zou West onmiddellijk al 3♠ hebben geboden ipv 2♠.

 

Als alternatief kan West ipv 4♠ ook direct 5 bieden hetgeen de keycards opvraagt waarbij Aas niet meetelt als keycard (exclusion Blackwood)

 

Met dank aan Kees dit mooie slem geboden maar wel een dag te laat!

 

Hieronder de complete verdeling: