Spel van de week - Casper - 10 januari 2019
Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019 - 22:49

Gerard en ik (Casper) spelen deze week weer samen, Richard is een weekje vrij. We hebben de afgelopen dagen veel gesproken over signaleren en ook over bijzondere verdelingen. Op deze verdeling waren we echter niet voorbereid. Ik zit West en pak deze prachtige hand op. De kenmerken van deze hand?

  • 9 punten, alles in de hoge kleuren
  • Een renonce
  • 6/4 verdeling in de hoge kleuren
  • 10 kaarten in de langste twee kleuren

In ons systeem hebben we de mogelijkheid om via 2 klaveren een zwak hoge kleuren spel aan te geven (minimaal 4/5 in de hoge kleuren). Uiteraard spelen wij ook de multi 2 ruiten, maar met een vierkaart harten daarnaast is dat niet goed. Uiteindelijk besluit ik de hand te “verkopen” als een “normale” opening, om na de schoppen opening later nog een keer harten aan te geven.

Het bieden ging als volgt.

W N O Z
1 ♠ 2 ♦ 2 ♥* pas
4 ♥ pas ... pas a.p.

*Wij spelen System On dus trekken wij ons niets aan van de 2 Ruiten van Noord.

 

Bieden

Na de 1 ♠ volgt Noord uiteraard met 2 ♦. Wij spelen System On dus ons.wij doen alsof er helemaal geen 2 ♦ is geboden. De 2 ♥ van Oost is natuurlijk prachtige muziek voor mijn oren, en ik verhoog meteen naar 4 ♥. Dat geeft een minimum aan met goede aansluiting in de harten. Als Gerard begint te denken ben ik even bang dat hij door wil. Ik heb een mooie hand, maar ik heb natuurlijk wel een paar punten gelogen. Na even denken past hij gelukkig.

 

Spelen
Het spelen is totaal niet interessant want na 3 topslagen in ruiten gaan wij roemloos down. Net zoals (bijna) iedereen die in een manche zit.

Kan het anders ?
Oost kan uiteraard besluiten om nog naar schoppen te gaan, dan wordt het contract 4 Schoppen. Daar zitten echter exact dezelfde verliesslagen in.Hoe deed de rest dit Wat opvalt is dat in de B-lijn heel vaak een schoppencontract wordt gespeeld, en in de A-lijn veel vaker een hartencontract. In de A-lijn is 4 keer een slempoging gedaan, in de B-lijn geen enkele keer.
In de A-lijn gaat iedereen die een hoge kleuren manche speelt down, in de B-lijn krijgt iemand een cadeau, die mag na de start van Ruiten Aas toch het contract maken.
De top is door een paar die in Noord-Zuid 5 klaver gedoubleerd met een overslag maakt.
Na afloop sta ik nog even met Joost Langeveld te praten. Ook hij heeft geopend met 1♠, en dat geeft mij toch een postief gevoel over mijn openingskeuze.