Spellen van de week - Marcel - 9 juli 2020
Geplaatst op zaterdag 11 juli 2020 - 10:03

Zwak over zwak

Wanneer een opening zowel sterke als zwakke handen kan bevatten, zoals bijvoorbeeld de multi, dan is het verstandig om af te spreken of je met zwakke handen een volgbod kunt doen. Ik vind van niet. Bij gunstige kwetsbaarheid kun je afspreken dat springen over een multi wél een zwakke hand aangeeft. De internationale bridgetop is inmiddels om en hanteert die methode tegenwoordig ook.

 

2♦ is Multi
3♥ is pas of corrigeer naar 3♠.

Of de zuidhand een semiforcing waard is (er zijn inderdaad 8 slagen), is discutabel. Eigenlijk wil je ook wel wat in de verdediging hebben, mochten de buren zich met het bieden bemoeien. Ik ging uiteraard uit van de zwakke variant, vandaar mijn 3♥ bod. Het is wel 3SA voor ons, maar onze tegenstanders probeerden die manche het eerst te bieden. Gabriella doubleerde dat niet en dat is maar goed ook, want mogelijk zou dat Mark op het idee kunnen brengen om naar 4♠ te vluchten. Met open kaarten kun je zelfs 5♠ maken, maar 4♠ moet in elk geval lukken. Ik zou kwetsbaar met die zwarte 7-5 niet in 3SA blijven zitten. Of het een kwetsbaar 3♣ volgbod is, laat ik aan de mening van de lezer over (diplomatiek correct!).

Is het verstandig om met rommel toch een kleintje uit te komen? Op dit spel werkte het in elk geval niet. Ik nam de hartenstart met ♥H, waar ik een andere leider ♥A zag nemen (dat is niet goed, want van ♥HV3 zou oost toch niet met de 3 uitkomen?). Daarna ♣2 naar ♣B voor ♣V. Dat is een teleurstelling. Als OW nu odd ball spelen, dan ben ik down. Hoe werkt dat dan? Als de ♥ start door oost goed bevallen is, dan speelt oost in de tweede slag ♣7 bij, de hoogst ontbrekende ♣, dit kan west zien! Alleen dan zal west ♥ doorspelen. Maar als oost een klein klavertje bijspeelt, weet west genoeg en zal deze ♦A op tafel leggen… Dat zal mij leren mijn schoppen niet te bieden! Teleurstellende van dit spel is dat de helft van de zaal nu nog zijn overslagen zit te tellen in de verschillende deelscores….!

 

Het verdedigen van de deelscore is vaak een hels karwei. Ondanks mijn twee azen en 5 troeven was ik te laf om 2♠ te doubleren. Partner had echter de ideale hand: 4 slagen in ♣ en ook eentje in ♥. Na een hoge ♣ speelde Gaby haar singleton troef in en daarna was Sahar kansloos: 2 down.

 

Beheerst geboden van Hans en Sahar. Na 3SA denk (hoop) je dat partner een openingetje heeft. Als je dan 20 punten met een betonnen 5kaart meebrengt, zou je 6SA kunnen overwegen. Het 4SA bod is geen azenvragen, maar Kwantitatovenaar: het vraagt partner door te bieden als hij maximaal is. Ook 6♥ en 6♦ zijn gedoemd te mislukken, omdat na ♠H uit, je niet op tijd van je verliezer in ♠ afkomt.

 

Met ♠A voor ♠H en de ♣ 3-3 verdeeld, is dit een manche van 17,75%, nadat gebleken is dat je een verliezer in troef hebt. Toch zit 4♥ er in. Slechts één paar wist deze manche te bieden, maar daar ging de leider 2 down…! “Het bieden ging beter dan het spelen”, zeg ik dan als het mij overkomt!

 

Om een multi in de 2e hand te doubleren, heb ik een gebalanceerde hand nodig, vanaf 12 punten. Met een korte hoge kleur, nemen wij eerst een pasrondje. Vervolgens kwam ik in het bieden na het sterke 2SA bod niet meer aan de beurt. Of je met 11 en slechte troeven mee naar de manche moet gaan in paren is maar zeer de vraag. Hier het antwoord op die vraag: Ik kwam met ♦V uit en toen ♦H in dummy de slag won, wist ik wel wie ♣A had, nadat de leider in slag twee een ♥ naar ♥H speelde. Ik legde daarom ♣V op tafel, die de leider dekte. Nu hadden we niet alleen twee slagen in ♣, maar ook nog een introever toen ik met ♠A aan slag kwam.

 

4♠ openen met een 8 kaart of een mooie 7-4 is goed bridge. Maar als de buren dat uitnemen, moet je wel doubleren. Niet omdat je denkt dat 5♥ down zal gaan, maar om aan te geven dat je een mooie 4♠ opening hebt gehad. Je hebt immers ook wel eens ♠HB in achten met HV in een minor. Gaby kwam dus ongedoubleerd weg en werd ook niet op de proef gesteld. Het contract kan namelijk meer dan twee down. Nellie raapte na ♠A heel goed ook ♦A op en speelde ♦ door. De ♣ kleur in dummy was nog niet hoog, dus verloren we twee slagen in ♦. De ♣ introever werd nu niet meer gevonden.