Spellen van de week - Marcel - 2 juli 2020
Geplaatst op vrijdag 3 juli 2020 - 12:52

Het Redbod

Als de buren de manche hebben geboden, kan redden lucratief zijn.  Dan moet hun manche er wel inzitten en jouw redbod niet te veel down gaan. Of dat lukt, lees je verderop.

Eerst een leuke manche die niet werd uitgenomen.

Na de start van A, getroefd, stak Gaby over naar A om de snit op H te nemen. Toen dat lukte, nam ze ook A mee.  naar H en zo crossruffend naar 12 slagen. Wat nou eerst troef trekken volgens boekje 1?

 

Als je in 4 de derde weet te troeven, haal je een overslag en bijna 80%.  Ook kun je een truc in uithalen.  Troef eerst een kleine en speel even later V.  Als deze met H gedekt wordt en B valt daaronder, dan is de rest van deze kleur hoog. Alleen Sahar wist 12 slagen te halen.

 

Kennelijk is het opgelegd om met tientje zesde van uit te nemen als je partner met een 2+ heeft geopend…Mocht je ongestoord 4 spelen (en maken) dan had je 100%!

 

Wanner je partner reverse biedt en je hebt 9 punten, dan moet je toch zeker de manche bieden? Dat deed Lena niet en na start kreeg zij gelijk.  Dat lag niet aan haar hand, want zijn 15 punten voldoende om reverse te bieden? Met 10 of 10 erbij wel, maar deze hand naar mijn smaak niet!  Door het gunstige zitsel kun je 4 wel halen.

 

Mijn doublet beloofde en een tweede kleur (Lionel).  Dus 2 vroeg naar die tweede kleur. Dat Jan op zijn 4 kaartje kwetsbaar 2 is moedig of levenslink te noemen.  Dat het in de 5 kaart van Dre was, verklaart zijn logische 3 bod.  Als je AH sec hebt, is het handig om af te wijken van je normale uitkomsten; wij starten dan met de H (die ontkent het aas) en daarna rapen we het aas op (oh, had je die toch?).  Nu snapt partner dat je op zoek bent naar de entree voor de introever. Je kunt dan Lavinthal spelen; een lage kaart op de gespeelde aas vraagt om de laagste kleur, terwijl een hoge kaart om de hoogste kleur vraagt. Helaas ging dat mis bij ons en dat was het verschil tussen een volle top en 50%. 

 

Het 4 bod belooft niets. Boertje in zessen van is voldoende.  Dankzij de waardevolle kleur is 4 niet te maken.  Je kunt het spel voor twee down wegsteken.  Ik dubbelde niet omdat dit de leider (die mogelijk HV9x kan hebben) op het juiste spoor zal brengen. Deze kan het spel dan zelfs halen of is maximaal een down. Zo zat het spel echter niet en de leider ging 5 down toen hij 3 rondjes troef trok…..!

 

Kwetsbaar de manche bieden, terwijl de niet kwetsbare buren een schoppenfit hebben getoond, is spelen met vuur. Het halen van 10 slagen was voor Barbara, Nellie en Rob geen probleem.