Spellen van de week - Marcel - 18 juni 2020
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2020 - 11:38

Soppen of doorbieden?

Met een fit kun je vaak wel wat hoger doorbieden.  Maar met extra aanwijzingen uit het bieden of het ontbreken van een fit is laag blijven het devies. Plus scoren in paren is regelmatig belangrijker dan een manche bieden.

Bij Butler moet je de manche vaker bieden dan bij paren.  Toch is de manche in geen slecht idee op het eerste spel.  Helaas heeft West een ‘stretched’ 3 bod en is 4 te hoog.  Maar de uitstaande azen zitten gezien het bieden zomaar eens omgedraaid. Opmerkelijke pas van Hermine met een vijfkaart troefsteun, maar zij kreeg het gelijk aan haar zijde. Het verdedigen was vrij eenvoudig; V uit voor A en 6 na.  Er zijn nu 2 slagen voor de verdediging, dus 4 is dan minstens één down.  Tenzij je de kleur verkeerd aanpakt; dan worden zowel B als H een slag.  Daarvoor moet Noord H duiken zodra er een uit dummy wordt gespeeld.  Twee keer speelde noord 10 na toen men aan slag was met A.  Dat is goed wanneer de leider Hxx heeft. Maar nu loopt het helemaal fout af. Partner zal H met A pakken en in de veronderstelling zijn dat jij 9 hebt en dus naspelen. Dat is in de vork van de leider en als de kleur handig wordt behandeld, zijn er tien slagen. Passen op 3 zou soppen zijn, maar wel winnend!

Op het derde spel, knalde Hermine de manche op slechts 7 punten:

Ik kwam de hoogste van mijn serie uit (10), waarna we niet konden voorkomen dat Hermine twee in dummy troefde. Ook een troefstart kan dat niet voorkomen, omdat West daarna twee keer aan slag komt met en geen troef kan inspelen. Wat nou “altijd eerst troef trekken”? Merkwaardig dat alleen Ignas en Hermine tien slagen wisten te halen; dus een welverdiende dikke score voor hen!

 

Op onderstaand spel wist Jan de 1e plek naar zich toe te trekken, maar gaf deze toch weer terug:

Tegen 2 kwam Jan gevaarlijk maar sluw uit met een kleine . Het leggen van H is echt in alle gevallen dat A erachter zit fout.  Men kan dan oneindig blijven doorspelen, waardoor ik de macht over het spel zal verliezen.  Ik legde dus 8 en nam de nakomst in dummy met A. In de derde troefronde bekende Rob niet meer. Ik liet B zitten en speelde B voor A van Jan. Die speelde na voor A en V na voor mijn H. Ik had op de derde al een harten weggedaan in dummy en ik speelde nu een vierde ronde waarop ik nog een wegdeed.  De kale blinkende H was een aantrekkelijke prooi voor Jan, want hij probeerde A te incasseren. Ik kon nu troeven en had de rest.  Diabolisch; Jan kon A in de eerste slag maken en deed dat niet, ik kon H in de eerste slag maken en deed dat ook niet en toen Jan (eindelijk) zijn A wilde maken, lukte dat niet meer….

Dat kostte Jan en Rob 56,25% op het spel x 21/100e = 2,68% op hun eindscore (en nog dubbele punten ook, want eenzelfde percentage zou er bij ons afgaan!).

In  de derde hand met een goed gevulde zeskaart 3 openen is meestal goed. Het veroorzaakt vaak problemen voor het verdere bieden van de tegenpartij.  Als je na een zwakke opening zelf een normale opening hebt, dan mag je rekenen op 7 punten bij je partner.  Dat is de theorie. Na het informatiedoublet had ik meer dan 7 punten, maar waarschijnlijk was H geen goede kaart voor de bieder. Het betekende bovendien dat alle ontbrekende punten in / bij Mark zouden zitten.  Ik besloot te soppen en bood 3.   Dat bleek winnend, toen Joost niet met A uitkwam, want ik kon maar 9 slagen halen.  Slechts twee paren boden met 25 punten samen deze manche en alleen Ignas mocht deze maken na de start van A.

Na een voorpas van partner mag je kennelijk ook al zwak openen met nul punten... Toen Joost vrijwillig 2SA bood, wist Mark zich te beheersen (geen sopper, want ook Joost had voorgepast) en bood 3SA met 21 punten! Na de start van B haalden wij 3 slagen.

Wederom: soppen of springen met de noordhand? Ik heb weliswaar 16 punten, maar om het bieden mancheforcing te maken met een 3 bod is ook niet altijd goed.  Partner kan makkelijk 5,6 of 7 punten hebben en als we dan geen fit hebben, dan zitten we direct al te hoog. Bovendien zal partner met een fit en een mooie 9 of 10 punten zeker verhogen.  Ook als partner corrigeert naar 2 ben ik nog niet uitgeboden. Nu was de manche in ver weg en het halen van 10 slagen lukte slechts twee leiders.  Na de start van 2 (of 4 tegen RobS) moet west zich realiseren dat partner 10 heeft. Het leggen van V is dus fout. 

Wederom met 25 punten uit de manche blijven, zou echt soppen zijn.  Toch zou het op dit spel goed geweest zijn.  Hans kwam uit met A en vervolgde met voor V.  Ik deed daar nog B onder maar dat mocht niet baten. Trudy speelde vlot H door, die Hans kon voortroeven met 9. Met de overige 2-2 verdeeld en de heer goed, had ik nu nog een succesverhaal. Helaas Pindakaas.  Hans en Trudy scoorden een verdiende 81,25%.