Spellen van de week - Marcel - 11 juni 2020
Geplaatst op vrijdag 12 juni 2020 - 12:28

DE RONDPAS

Grappig soms om te zien hoe een score tot stand kan komen.  Dat je met een rondpas bijvoorbeeld 85% kunt verdienen:

 

Als je met een invite op tweeniveau kunt eindigen, is het niet gek om vanaf 11 punten en een vijfkaart hoog de bieding te openen. Met de punten 20-20 verdeeld, gaat de partij die de schoppenfit heeft het eindcontract spelen.  Althans, dat is de theorie. OW verliezen in een contract drie slagen, zoals Martin heeft aangetoond.  Nu alle drie de honneurs ‘achter’ zitten, loopt het met de moedige hartenbieders die in 3 zaten niet goed af (30%).

 

Een onverwachte top in 2 als Moshe onder zijn H uit start.  Gaby troeft haar verliezende in dummy en in de hand.  Als H valt, kan op B een weg uit haar hand.  Om die reden snijdt zij niet op V maar slaat AH.  Als dan V valt, heeft zij 10 slagen.

 

Dan een onverwachte nul.  Als ik pas op 3 dan hebben we een gedeelde stepnul (de rest van de zaal gaat overboord in 5), en als ik 3 bied en na het uitblijven van een troefstart negen slagen haal, hebben we een zure 20%!

 

Ondanks de voorzet van Willem, verzuimde west uit te nemen. Niet raar, want hij heeft veel verliezers in zijn hand en weet niks van de dikke fit in .

 

Waarom je geen groot slem op snit moet bieden, kan Gert u goed uitleggen; het kostte hem en zijn partner de 1e plaats!

 

 

Door Raptor (4 hoog en 5+ laag) zag Geert beren op de weg en stopte af in de manche.

Kwetsbaar je tientje in zessen introduceren op drieniveau zal doorgaans weinig applaus van partner oogsten.  Ik had hem laten zitten met Hx mee!

 

Ook na het bieden van een lege vijfkaart op vierniveau, kwamen de handen niet op elkaar:

Maar ook je hand twee keer bieden, kan je in de problemen brengen:

Na de uitkomst van B (het zat in de verkeerde hand) probeerde ik toch maar V. Als H fout zit kan op A later een verliezende weg.  Met de kleur 3-3 verdeeld en A voor (net als H) had ik weinig problemen om 8 slagen te halen. Toch was het leggen van V in de eerste slag niet goed.  Als ik A zou hebben gelegd, gevolgd door troef, dan kan ik oost twee keer ingooien.  Hij moet dan eerst van H afkomen (of naar een van de rode vrouwen in dummy toespelen) en als ik hem met de derde ronde ingooi, mag hij weer naar een van de twee rode vrouwen spelen. Dan maak ik negen slagen. Mijn gekozen speelwijze levert zonder doublet 10% op en met doublet het tienvoudige.  Als het contract in de noordhand zit, dan zit oost bij de uitkomst al ingegooid en wordt later nog minstens één keer ingegooid!

Tegen de winnaars van deze avond, moesten wij diep buigen met 3x 30%!

 

Een oplettende west weet (na Niemeijer) dat de leider minstens een vierkaart hoog heeft.  Omdat hij met uitkomt en zijn partner later doorspeelt, is het duidelijk dat deze vierkaart niet in zit. Het vasthouden van zijn hele bezit in is daarom van groot belang.  Dre wist dat te bedenken en er was geen dwang in / dus mijn twaalfde slag was niet in beeld. Slechts twee westspelers gooiden een weg. Wist u dat 4 in de 3-3 fit ook binnenkwam en omdat het slem niet zit de beloning daarvoor 70% bedraagt smiley.