Hans is weer helemaal de oude - Marcel Winkel
Geplaatst op vrijdag 15 mei 2020 - 21:21

Omdat het mag van de dokter…

“Dokter mag ik eigenlijk al weer bridgen”, vroeg Hans hoopvol aan zijn arts. “Alleen ongedoubleerde deelscores en af een toe een kansrijke manche. Maar zeker geen scherpe manches op 21 punten of flinterdunne slems, je mag namelijk niet te opgewonden raken”, sprak de cardioloog kraakhelder. “Maar wat als ze ons dubbelen en ik toevallig leider ben, wat dan? We spelen weliswaar in de huiskamer, Sahar boven en ik beneden, maar moeten we dan van plek wisselen ofzo?”. “Dat is een zeer goede optie. Als jij dan naar boven gaat, heb je ten minste weer wat klimmende meters gemaakt en dat is heel goed voor je rikketik, zoals ik al uitvoerig heb uitgelegd! Ik bel je vrijdagmorgen wel even…” Hans ging akkoord. “Wat zei de dokter?”, vroeg Sahar belangstellend. “We mogen gewoon bridgen, hoor. Maar niet al te gek doen”, vertrouwde Hans zijn echtgenote toe. Want als er iemand bezorgd over hem was, dan was het Sahar wel. Hans zat al vanaf 19.00 uur in de lobby de minuten weg te kijken, tot het eindelijk zo ver was…bridgen!

(ik heb helaas alleen de namen van onze tafel)

Op spel 3 mocht Hans op de ooststoel 5♦ proberen. Hij zag dat hij slem gemist had wanneer ♦H goed zat, tenzij hij tegen een introever zou aanlopen. Hans trok nog geen troef maar ging direct af op de hartenintroevers die hij in dummy wilde maken. Noord stapte op met ♥A en gaf zijn partner een introever: geen overslag en een schamele 35%.

 

Als dummy moest hij toekijken hoe Sahar na een ♥ start zich tevreden moest stellen met 10 slagen voor maar 10%.

Geen gedubbelde deelscores, galmde het in zijn hoofd, maar dat had hij Sahar nog niet verteld:

Om het niet al te spannend te maken, liep Hans voor de zekerheid maar weg uit de strafdubbel op de zwakke Sans (11-13). Toen de rook was opgetrokken was hij zelf kwetsbaar 2 down. Alle eieren van het rek; een zaalnul. Maar de avond was nog jong en het koppie laten hangen, is er bij Hans niet snel bij..

Sahar zat op de weststoel in 3♠ X en dat contract is inderdaad één down. Tenzij noord met ♣ uitkomt in de vork van de leider. Dat gebeurde en de eerste zaaltop van de avond was binnen.

Sahar opende de westhand met een zwakke Sans dat zij vreemd genoeg mocht afspelen (het is 4♥ voor NZ). De verdediging was vriendelijk en Sahar kwam er met 1 down vanaf voor een zoetsappige 90%. Je zag Hans zijn hartje overslaan toen er zes slagen binnenrolden…

Dit slem was een ‘appeltje-eitje’ en zou de cardioloog zelfs geboden hebben volgens Hans. Met ♠HV voor ♠A was het spelen heel eenvoudig: 80%.

 

 

Halverwege de avond hadden ze Hans toch te pakken en doubleerde men hem in 4♥. Met vier verliezers van top hielden zij er door het doublet slechts 10% aan over… Het werd tijd voor een rustig spelletje:

Hans besloot te passen op 1SA van Sahar (west) ondanks zijn 5kaart ♥. Toen noord met ♦3 uitkwam haalde Sahar 9 slagen voor een nieuwe zaaltop.

 

Sahar hield Hans uit de wind, want op onderstaande spel koos zij voor 3SA i.p.v. de 5-3 fit ♥.

Grappig spel; je komt er altijd achter dat je ♥10 er bij noord moet uitsnijden, hoe je ook begint. Na ♣ start speel je direct een ♥ richting de heer. Als ze klaveren doorspelen, jaag je ♦A eruit. Je hebt nu al 4 slagen in ♥, 3 in ♦ en 3 in ♣. Sahar haalde er zelfs 11 dus heeft een ♠ slag gemaakt toen de ♣ kleur van NZ nog niet hoog was: chapeau. Alweer 100%.

Waar ik als noord in 1SA zat te zweten voor 7 slagen na een ♣ start, kreeg Hans als noord een ♦ start en zit nu nog zijn overslagen te tellen, kassa: een hartslag van 78 en 100%.

Als uitsmijter nog een echt Hans Sansje.

Twintig spellen lang had Hans naar de cardioloog geluisterd, maar op het allerlaatste spel ontspoorde de afspraak. Met de noordhand opende Hans een 11-14 SA (voor zijn ogen moet hij niet bij de cardioloog zijn!) en werd na een tussenbod in ♠ even later leider in 3SA. Hij liet de uitkomst van ♠V houden en kreeg toen ♠A en ♠ na. Hij stak over naar ♣H (de boer viel!) en ontwikkelde zijn ♦ kleur, waarbij de tegenstander met de hoge schoppens gelukkig niet aan slag kwam. Toen er ♣ nakwam, nam Hans snel ♣A om het spel voor één down weg te stoppen. Toen in die slag ♣V uit de boom viel had Hans de manche gehaald en 100% in de tas. Daarmee waren de laatste 4,76% genoeg om ons van de 1e plaats te stoten. De volgende morgen om 11.00 belde de cardioloog om te vragen hoe het gegaan was. “Nou dokter”, stamelde Hans “Het was een hele gekke avond. Bijna alleen maar deelscores en gedoubleerd werd er al helemaal niet. Ik ben tijdens het spelen bijna in slaap gevallen…”. “Dat is heel mooi, dan mag je volgende week weer gewoon manches en slems gaan bieden!”, reageerde de cardioloog opgelucht. “Ik zal het met mijn vrouw bespreken, dokter. Prettig weekend…”.