Het beste slem
Geplaatst op zaterdag 9 mei 2020 - 16:28

Het beste slem

Wat is het beste slem op spel 15 van de Step clubavond?

Er zijn 3 slems maakbaar!

 

Voor klein slem heb je minsten 32 punten samen nodig. Met extra lange kleuren kan het ook met wat minder. Daarnaast tel ik een aas al jaren voor 4,5 punt, dus met een lange kleur en 3 azen is een slempoging op zijn plaats (verander ♥V in ♠V en het is op een mooie dag 7!).

6SA betaalt het best, daarna 6♠ en als laatste 6♣. Joost en Mark (alweer boven de 70%, het lijkt gewoon te worden smiley) zaten in 6SA in de Westhand (in dit diagram is dat de noordplaats) en Mark kreeg ♥ start in de vork. Als de klaverkleur loopt (68% voor een 3-2 zitsel plus 5,6% voor een secce boer) ben je direct al binnen. Levert deze kleur niet genoeg slagen op, zoals in de praktijk, dan is er nog een reservekleur voorradig: ♠. Als je zes kaarten mist is de kans op een 4-2 zitsel het grootst (48,5%), waarbij de plaatjes verdeeld zitten. Omdat je in het bezit van alle middenkaarten bent (dit is in 6SA noodzakelijk, dus inclusief ♠9) , is het slaan van ♠AH het meest kansrijk. Dat wint niet alleen bij het hier bovengenoemde 4-2 zitsel maar ook bij elk 3-3 zitsel. Je moet dat een paar keer gezien hebben om het te weten, want er zijn mensen die al 50 jaar spelen en deze kleur toch verkeerd aanpakken…(maar nu vergeten zij het nooit meer als ze slem tegen u bieden).

 

Nu noord een singleton ♣ heeft, wordt de kans op een langere ♠ kleur bij hem groter, maar naar mijn mening niet groot genoeg om hem op ♠VBxx(x) te spelen. Ook een 5-1 zitsel met een sec plaatje, mag je nog meetellen als maakkans. Je hebt dan 5 slagen in ♠, 1 in ♥, 2 in ♦ en 3 in ♣, dat zijn maar 11 slagen. Dus je hebt een ♥ snit (of uitkomst) nodig voor je 12e slag. Kortom, als de klaveren niet genoeg slagen opleveren, ben je afhankelijk van de ♥ snit.. of start. In 6♠ heb je geen 3-2 zitsel in ♣ of ♥snit nodig. Je timmert de ♠ van boven en als die 4-2 vallen met verdeelde honneurs, 5-1 met een secce plaat of 3-3 dan ben je binnen. Heeft iemand ♠VBxx dan ben je dus down. Hoe zit het met 6♣, het contract waar ik mijn partner had ingedrukt? Na de start van ♦V, zie je dat je van de ♠kleur moet leven. Dus de uitkomst genomen met ♦H (♦A is een entree voor de ♠) en daarna direct op de ♠ af; ♠A en ♠ getroefd, dan ♣H en een ♣ naar ♣A (au, iemand bekent niet!). Nu opnieuw een ♠ getroefd. De kleur is nu hoog en er ligt nog een entree; ♦A. Dus snel ♣V en de laatste ♣ waarna zuid met ♣B is ingegooid. Je kunt nu elke nakomst pakken en naar dummy oversteken. Je maakt dus 6♣ als de troefkleur 3-2 zit of 4-1 met de secce boer (samen 73,6%), maar ook bij een 4-1 zitsel, als deze voor ♣HV109xx zitten. Dat is de helft van alle 4-1 zitsels (28%) minus de 5,6% van de secce boer, die we al hebben meegerekend. Een extra 11,2%. Dus dat slem heeft bijna 85% kans en nog wat extra’s zoals ♠VB sec voor of achter als de ♣ slecht zitten. 6SA heeft dus de meeste kans (vooral omdat je kans hebt dat men onder ♥H uit start). Daarvoor moet je wel in het bezit zijn van ♠9 en die kunnen we in ons systeem nog niet opvragen smiley.

 

Mark Layton kreeg echter een Muiderberg voor zijn neus en speelde na de ♥ start in zijn vork, 4x ♣, de laatste voor ♣B van zuid (op de weststoel). Hij nam de nakomst in zijn hand en raapte zijn laatste twee klaveren op. De duimschroeven van de tegenstander met de 4kaart ♠ en de 5 kaart ♦ die voor de dummy moest afgooien, kwam ernstig in de problemen. Hij moest of zijn ♦ kleur afbreken tot een doubelton of zijn ♠ tot een doubleton. Een slem maken op een dwang is natuurlijk veel leuker dan ‘gewoon’ ♠AH meppen. Goed gedaan Mark!

 

Ik vermoed dat men in een ♠ contract de secce ♠9 heeft laten doorlopen en daarna ♠AH heeft geslagen. Want niemand haalde 12 slagen. Aiai, dat is dus tegen de kansen!