Spellen van de week - Marcel - 30 april 2020
Geplaatst op vrijdag 1 mei 2020 - 14:23

Diverse slems biedbaar…!

Hoe kun je een spel van de week kiezen, als er zo veel voorbij komt dat in aanmerking komt? Daarom een wat ruimere selectie van wat er gisteren aan moois voorbij kwam.

 

Moshe besloot dat zijn hand tegenover een 2SA opening slemwaardig was. Dankzij het bezit van 10 kreeg hij gelijk. Dat zagen onze clubgenoten meestal anders, want acht paren bleven in de manche. Goed gedaan Moshe!

 

Met een verdeelde hand en een hoge keurenfit is 3SA soms beter speelbaar en als er evenveel slagen zijn, dat heb je in SA een top. Probleem is dat de zwakke jumper natuurlijk meestal geen verdeelde hand heeft.  De keus van Hermine pakte wel heel droef uit toen ik met mijn langste kleur, uitkwam.

 

*2SA = 4 kaart steun met 10-11 of 16+

Met slechts twee boeren buitenboord, zat de hele club natuurlijk in slem. Ik had het voordeel dat mijn partner al tegenover 10 punten bij mij in slem wilde zitten. Dus nam ik na de splinter het roer in het bieden over, voordat partner azen zou vragen en misschien zou stoppen in zes i.p.v. in zeven, waarin er 14 slagen waren.

 

Na de start met 4 (west had dus kennelijk niet ,AH), zag ik de bui al enigszins hangen. Als west aan slag komt met H zal misschien een introever in kunnen organiseren bij zijn partner (oost kan A hebben en west H).
De kans op een doubleton is sowieso twee keer zo groot als een singleton dus besloot ik drie rondjes
te spelen.  Dat feest ging niet door, want west troefde de tweede al af. Als Jan goed had opgelet, dan had hij gezien dat Rob 9 in de eerste slag had bijgespeeld. Dat is de hoogste van een zevenkaart, alle andere zijn immers zichtbaar en hoger. OW kunnen nu dus 3 slagen in oprapen, de derde dus door oost getroefd, waarna H de downslag is.  Jan speelde echter na en toen had ik negen slagen.

 

*1SA = 4kaart en een 5+ kaart in een lage kleur (Raptor)

Het is 4 voor OW. Op de uitkomst van A zal noord met een singleton in dummy 10 bijspelen. Dit is een hoge ruiten en een hulpsignaal; partner kom met de hoogste kleur terug aub! In slag twee legt zuid 10 op tafel en wanneer de leider hierop klein bijspeelt kan hij 4 maken. Zuid komt niet meer aan slag om door V heen te spelen. De leider heeft vervolgens genoeg entrees om V er bij noord uit te snijden. Toen OW zo laag bleven bij ons aan tafel, vermoedde ik dat mijn partner wat nuttige punten had en mocht ik de deelscore in spelen.

 

Tegen deze scherpe manche vonden Jan en Rob de juiste verdediging: A start waarop Rob V bijspeelde (ik heb B ook!). Jan wist genoeg want in de tweede slag speelde hij zijn singleton na.  Deze nam ik in de hand om de snit op V te nemen (die ik zelf had). Ik speelde B voor maar Jan was op zijn post.  Hij vloog erin met A, stak over naar B en kreeg zijn introever voor een verdiende 85%!

 

Als je met 25 punten in de deelscore zit, kun je twee dingen doen; mopperen op je partner waarom hij in vredesnaam past op je nieuwe kleur op drieniveau of gewoon zo veel mogelijk slagen halen.  Na de start van V gaf Diny noord een slag, maar maakte vervolgens twaalf slagen in een cross-ruff (heen en weer troevend met dummy en geen enkele keer troef trekkend!) voor een zoetsappige 75%. Opmerkelijk hoeveel paren deze manche misten…! Neem dus goed door met partner wat een 3 bod betekent; volgens mij altijd een goede hand! 3SA met een schoppenstart is redelijk eenvoudig. De leider neemt de dubbele snit in en heeft dan negen slagen.

 

Is de westhand een zwakke twee (multi) of een 1 opening? Ik vind het een 1 opening. De puriteit van de hand (zou je met Bx erbij wel 1 hebben geopend?), met een kleur die speelbaar is tegenover een renonce pleit voor 1. Ook kom je makkelijker in een contract mocht partner die hebben. Het voordeel van een multi is dat de kwetsbare buren er eerst nog maar eens in moeten zien/durven te komen. Wij spelen na een 2SA volgbod ‘system on’ oftewel: alle transfers blijven overeind. Dat troefvrouw naar beneden kwam en H voor V zat, haalde Gaby een overslag.

 

*2SA = transfer naar 3, kan zwak zijn, inviterend of sterk.

Als je na een 1SA opening kwetsbaar een volgbod doet, dan heb je een goede kleur. Als partner dan besluit dat hij jouw kleur niet wil spelen, dan moet je dat respecteren.  Doe je dat niet, dan loop je wel eens tegen een nul op, zoals nu….

 

Als je met een 5422 1SA besluit te openen en partner (Richard) heeft een slechte hand, dan zit je weleens in het verkeerde contract. Schieten de tegenstanders je te hulp in het bieden, dan mag/moet je toch je dikke vijfkaart een keer bieden.  Niet kwetsbaar de buren laten spelen terwijl je negen samen hebt, zal niet veel opleveren…

 

Een moeilijk spel. Casper ging als noord (in diagram west) 1 down. Je krijgt 10 uit en mag aan de slag. Zelfs als de start onder V vandaan is (en B dus houdt) heb je nog lang geen 12 slagen. Je ziet er 4 in klaveren (bij een 3-2 zitsel) en dankzij 10 kun je de klaveren ook nog aan als west (in het diagram zuid) VBxx heeft; je kunt dan A oprapen en dan een naar 10 spelen. Legt west V (of B) in, dan kun je die laten houden, om later te kijken of je dat andere plaatje er nog moet uitsnijden.  Dan geef je maar één slag af en dat komt goed uit, want als je er twee mist, ben je down in 6SA smiley.  Waarschijnlijker is het dat de uitkomst van 109x(xx) is en V misschien wel gaat vallen. Je neemt dus A in dummy en raapt A op Tegen V of B sec links. In de tweede ronde komt rechts V die je laat houden. Links bekent met een kleine . Er komt 8 na, die je neemt in je hand met H.  Nu neem je eerst de snit, want die moet je toch een keer nemen. Je speelt 3 naar B en als die de slag houdt (west 2), raap je ook A op (bij west 10). Helaas valt H niet. Je speelt nu een derde ronde waarop noord 7 bijspeelt. Nu raap je eerst H op (bij noord valt 9), maar V valt niet. Daarna ontstaat de volgende positie:

 

                        H8
                       
B106
                       
-
                       
-

V9                                                6
9                                                  AV4
-                                                    B
106                                               -
                       
-
                       
73
                       
V84
                       
-

Als je 10 speelt gooit links 8 bij (die heeft nog de laatste : een secce H over) en rechts gooit een bij (in dummy 6 weg).  Op de laatste mag noord kiezen: zijn H weggooien of een de deur uit van zijn oorspronkelijke vierkaart: in alle gevallen heeft de leider de rest. Deze dwang lukt als West H heeft samen met een vierkaart . In de praktijk kun je V voorspelen, als die gedekt wordt en je slaat daarna B, dan valt 10. Deze speelwijze is echter zwaar tegen de kans op succes!

Toch gingen Casper en Richard met een mooie afsluiter naar bed:

 

Ondanks de introever die wij wisten te versieren, grabbelde Casper in 10 seconden zijn tien slagen bij elkaar (dat is dus 1 slag per seconde smiley.).

Proficiat Joost en Mark met jullie absurd (!) fraaie score boven de 70%!!