Spel van de week - Marcel - 2 April 2020
Geplaatst op vrijdag 3 april 2020 - 11:03

De eerste online BC ’80 clubavond op STEP verliep prima. Casper deed het als wedstrijdleider heel goed en voegde af en toe wat extra tijd toe, want niet iedereen is (al) geoefend op STEPBRIDGE. Het alerteren is een vak apart: allereerst doet partner dat niet, maar moet je zelf je eigen biedingen (ook boven 3SA) alerteren. Alleen de tegenstanders zien de alerts, vandaar dat je het zelf moet doen. In je biddingbox zit een tekstvak waar je de uitleg van je bod kunt doen. Je kiest dus eerst je bod, dan vul je de tekst in en als laatste druk je op de knop ALERT+OK. Fluitje van een cent.

Omdat er deze eerste keer nog niet veel paren meededen, heb je meestal of een heel goede of een heel slechte score op een spel. Een aantal leuke spellen:

 

Spel 2

Op spel 2 boden onze tegenstander door naar 6 terwijl west er nog even tussen zat met een zwak ♠ sprongbod. Ik besloot te dubbelen, wat natuurlijk de troefpositie zou kunnen weggeven. De leider moest met lede ogen toezien hoe ze 4 down ging voor -1100.

 

Spel 4

Tegen 3♠ kwam ik uit met H. Daarna raapte ik ook A op. Dat is de enige manier om AH sec aan te geven, want normaliter komen we met de A uit van AH combinaties. Toen de leider de nagespeelde harten dook (ik had een informatiefdoublet gegeven) , maakte partner H en kreeg ik mijn introever in . Ook kreeg ik nog een slag in ♣ dus was de leider 1 down.

 

Spel 7

West speelt 4♥ en krijgt ondanks haar 1♣ opening de start van ♣A en ♦ na. Als je nu twee ♠ in je hand troeft, dan is de dummy hoog en heb je een overslag. Dat was slechts één andere leider gelukt (ik zei al, we speelden met weinig paren).

 

Spel 14

 

Hier ontstond een hevige strijd in de bieding.

Met haar 3 azen en een partner die ook nog meebood doubleerde Gabriella heel begrijpelijk 5♠.
Dat contract kon met geen tien paarden down, dus schreven Michiel en Richard ruim 90%.

Spel 21

 

Na een 1♥ opening en twee passen, hield Gabriella open met een doublet. Op mijn 1♠ bood zij 1SA dat bij ons 17-19 belooft. Gabriella dook ♥H en ♥V en nam de derde ♥ slag. Toen zij daarna ♣A opraapte, zag zij tot haar genoegen ♣V vallen. Er werden nog drie klaveren opgeraapt, waarop noord twee ♥ en een ♦ liet gaan. Het was duidelijk dat hij ♠A niet had (dan zou hij immers zijn hoge ♥ vasthouden en wat kaarten in ♠ laten gaan. Na de ♣ werd een ♠ naar ♠H gespeeld, waarop noord ♠V inlegde. De ♦ nakomst werd genomen en een tweede ♠ gespeeld. Noord kwam aan slag en mocht nu een slag aan ♠9 brengen of ♦ in de vork spelen: negen slagen en een welverdiende 100%. Omdat we een scherpe manche misten en ik ook nog een keer te hoog bood, kwamen we een halve top tekort om deze clubavond te winnen. Ik hoop dat de winnaars een stukje schrijven hoe zij ruim 68% wisten te halen smiley