Transfers op 1♣ (T-Walsh) - Marcel Winkel
Geplaatst op vrijdag 24 januari 2020 - 08:03

 

Jaren geleden besloten partner en ik transfers op onze eigen 1♣ opening te gaan spelen. Om die reden openen we alle gebalanceerde handen met 1♣. Een vijfkaart hoog zit daar niet bij, maar een vijfkaart en dus een 3352 verdeling wordt ‘gewoon’ met 1♣ geopend. Ook als 1♣ gedubbeld wordt, of men doet een volgbod van 1 of 1, gaan de transfers gewoon door.

Deze ‘Utregse aanloopklaveren’ wordt inmiddels door een behoorlijk aantal paren gespeeld en op onderstaand spel leidde dat ertoe dat niet zuid maar noord leider werd in 4 na het volgende biedverloop:

West Noord Oost Zuid
  1 1 dbl*
1 2** 2 4
dbl a.p.    

 

 

 

 

 

 

 

 

*4 -5
**4 (met een driekaart doe je een support doublet)

 

Zuid zou kunnen overwegen het eindcontract te redoubleren, maar omdat een gedoubleerd contract, al dan niet met overslag al voldoende oplevert, liet hij dat achterwege. Ook kunnen OW naar 5 gaan, dat maar één down hoeft. Het oogt overigens vreemd dat west met een fit in ♠ en ervoor kiest om zelf geen manche te gaan spelen…(met V in noord ipv in zuid zijn er na ♠ start twaalf slagen in te halen voor NZ)

 

Oost kwam ongelukkig met een kleine ♠ uit en ♠V in dummy hield de eerste slag. Als de leider zich achter zijn oren krabt (en zich ondertussen afvraagt waarom west heeft gedoubleerd), zou hij kunnen besluiten om west op alle vier de uitstaande troeven te spelen. Hij kan dan beginnen met een naar 10, maar er is nog een iets betere speelwijze, voor het geval west niet alle troeven heeft. West heeft namelijk zo goed als zeker H voor zijn doublet, dus het voorspelen van V is gratis. Als west dekt en bij oost valt de secce B, dan kunnen direct de flessen wijn op tafel….! Nu oost (zoals al te verwachten viel) niet bekent in de eerste ronde, kan de leider oversteken naar dummy met een klaveren om daarna een kleine richting zijn 10 te spelen. West zal nemen, maar wat hij ook naspeelt, de leider trekt een keer troef met 10 en gaat daarna zijn ♣ kleur afdraaien. West mag onderweg zijn harten maken die hoog is, maar dat is echt zijn laatste slag. Dat zal hem leren u te doubleren met zijn gammele troefbezit…Wat de leider niet moet doen is in slag twee een naar A spelen. Nu is de overslag verdwenen als noord gewoon ♣ gaat spelen en west zijn drie troeven mag maken. Maar als noord denkt in dummy te moeten gaan troeven, kan hij zelfs de macht over het spel verliezen en eentje down gaan! Dat levert nog ruim28 % op voor NZ omdat meer paren moeite hadden om 4binnen te hengelen; variërend van één tot vier down.

Transferwalsh wordt inmiddels gespeeld in vele varianten en is na een doublet ook toepasbaar op de 1 opening. Aan de eenvoudigste variant zal ik in de nabije toekomst een artikel wagen op de clubsite.