Spellen van de week - Marcel- 16 januari 2020
Geplaatst op vrijdag 17 januari 2020 - 11:08

 Nooit meer azen vragen?

Vorige week nog schreef ik een artikel over de Blackoutconventie (azen raden, gevolgd door azen vragen). Deze week boden op BC ’80 behoorlijk wat paren groot slem, terwijl zij drie azen en drie heren misten!

 

Je ziet het bijna nooit op een systeemkaart staan; de openingen op 5 niveau in een lage kleur. Dat is ook niet zo gek, als je jezelf bedenkt dat je ongeveer eens per 15 jaar een negenkaart krijgt en dan ook nog eens als eerste de bieding mag openen, dus er was niemand die eerder iets kon of mocht openen.

Onze tegenstanders hadden het echter keurig ingevuld: minstens een negenkaart en preemptief. Het bieden aan onze tafel verliep daarna explosief:

West Noord Oost Zuid
5 dbl 6 dbl*
pas 6 7 pas**
pas dbl rdbl a.p.

 

 

 

 

 

 

 

*punten, te weing om zelf slem te bieden
** forcing pas; ik voel wel wat voor 7♠

 

Allereerst een heel goed 6♣ bod van oost (niet wachten tot NZ een fit ontdekt hebben). Daarna gaan er wat dingen mis in het bieden. Allereerst komt de forcing pas niet goed over, waardoor wij verzuimen 7♠ uit te bieden. Dat contract zit nu overigens in de verkeerde hand en kan down met een ♥ start. Als west zijn partner op weg wil helpen en een Lightnerdoublet geeft (partner ik kan de uitkomst troeven als je in je langste kleur uitkomt (hint; niet met ♣ uitkomen svp!). Dan het redoublet van oost. Oost heeft 7♣ geboden niet met de verwachting dat dit contract erin zit, maar dat het een goede redding zal zijn tegen 6♠. Stel dat 7♣ twee down gaat en meer paren vinden deze redding, dan is -300 (niet kwetsbaar, gedubbeld twee down) een goede score. Maar als je geredoubleerd twee down gaat en -600 schrijft, heb je dus een slechte score aan de broek, want ‘de rest van de zaal’ gaat maar voor -300.

Het spelen was een nog een soort komisch (behalve voor ons). Nadat de leider de uitkomt van ♥A troefde, kon deze eigenlijk direct claimen. Drie ♠ in de dummy troeven en steeds met een introever naar de hand terugkeren. Het geredoubleerde groot slem bracht mogelijk wat spanning met zich mee, want de leider trok een keer troef om te kijken of NZ ze echt beiden niet hadden smiley. Nu was er een troef te weinig om de derde schoppen te troeven. Het bijeffect was wel dat wij op de ♣ diarree ons niet konden voorstellen dat de leider in het bezit was van een derde ♠. Daarmee zou hij immers na de uitkomst in drie seconden het contract kunnen claimen….U raadt het al, ♠B maakte uiteindelijk de dertiende slag. Het redoublet van oost bracht de volle 100% op.

 

Nog een spel waar azenvragen overbodig is:

West Noord Oost Zuid
  1 3 dbl
4 5 5 dbl
a.p.      

 

 

 

 

 

 

 

Ongedisciplineerd als ik met een 6-6 wel eens ben (en dan hebben we nog niet over een dichte tienkaart gehad) nam ik 5♥ uit met 5♠. Ook na de start van ♦A
waren 12 slagen een makkie. Gewoon vier klaveren in de dummy troeven waarna de rest van de hand hoog is. Onderweg een keer troef trekken, waarmee het hele kabinet eruit valt. Wist u dat je 70% van de punten die je met bridge kunt verdienen in het bieden worden gewonnen?