Tafel van de week - Gert - 9 januari 2020
Geplaatst op zaterdag 11 januari 2020 - 14:06

Dit keer dus niet het spel van de week maar wel de tafel ……...

Het is de derde speelronde en we zitten aan tafel met Hans en Marius.

Niet alleen omdat het altijd prettig is om met deze 2 sympathieke mannen aan tafel te zitten, en zeker niet vanwege ons resultaat, maar wel ook omdat er 2 gedenkwaardige spellen passeerden.

 

Spel 11, Niemand kwetsbaar en Zuid is dealer:

Het bieden gaat als volgt:

West Noord Oost Zuid
      2
pas 3 3 pas
4 a.p.    

 

 

 

 

 

 

 

 

De 2 opening belooft een soort Muiderberg waarbij de hoge kleur langer kan zijn dan een 5-kaart. Mijn partner in West past en nu biedt Noord 3 klaveren. Deze bieding ontkent feitelijk steun in Harten, belooft beide lage kleuren en is bovendien non-forcing. Wat is hier aan de hand? Zuid en Noord zijn, respectievelijk, zwak en niet heel sterk en zelf heb ik in Oost 7 punten in handen. Het antwoord op deze vraag is natuurlijk simpel: Partner in West heeft een opening in handen en heeft ook minstens een 4 kaart in . Nu is het niet mijn gewoonte om zwak-over-zwak te bieden maar het wordt toch te gek om nu te passen en bloedeloos 3 klaveren te laten spelen. Ik heb tenslotte een 6-kaart in Schoppen, rechts van mij zullen er waarschijnlijk 3 zitten dus zal mijn partner ook vast wel een doubleton meebrengen. Ik bied 3 Schoppen en niet veel later ben ik leider in de schoppen manche (4 dus). Uit de frequentie staten blijkt dat deze manche 7 keer gemaakt is op een totaal van 18 tafels waarbij 10 keer 4 schoppen geboden is. Helaas hoorde ik niet bij deze geluksvogels want Marius moest uit en kreeg tijdig het juiste signaal van zijn partner Hans. Na harten Aas en Heer te hebben geïncasseerd, had Noord tot 2 keer toe de gelegenheid aan te geven dat hij KLAVEREN na wilde en zo geschiedde. Na klaveren Aas mocht ik de Heer in dummy gaan troeven. Ik begreep wat er aan de hand was en troefde in de dummy met het Aas en speelde troef 10 voor in de ijdele hoop dat Hans zou dekken. Dat deed hij natuurlijk wijselijk niet en eindigde ik met slechts 9 slagen voor 12.50 %!

 

Op dezelfde tafel spel 10. Nu waren het niet onze tegenstanders die ons de das om deden, maar nee, dat was ik zelf. Het spijt me nog steeds Reggie…..

Als Oost open ik deze prachtige hand natuurlijk met 1♠. Reggie biedt 2 hetgeen met zelfs een minimale opening bij mij toch MF is. Omdat ik kennelijk dacht dat ik het beter wist, herbied ik 3. Boodschap: ik ben niet minimaal en heb wel 6 schoppen kaarten. Wat ik me niet bedacht was dat ik mijn partner nu ongelofelijk en kansloos voor het blok heb gezet. Uit arren moede biedt hij 4♠ (what else?). Ik vraag de azen en hoor 2 keycards en ik besluit vervolgens om in 6 aan te leggen. Te laat natuurlijk!!!

 

Ik hoefde er gelukkig niet al te lang over na te denken wat ik zelf voor enorme blunder had begaan en hoe het bieden had moeten verlopen.

West Noord Oost Zuid
    1 pas
2 pas 3!!! pas
3 pas 3

pas

4 pas 4SA pas
5 pas 5SA pas
6♣ pas 7 a.p.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een korte toelichting:

3 : ik heb een 4-kaart ruiten steun

3 : controle

3♠ : controle

4♠ : splinter, waardeloze singleton of renonce

4SA: Roman Keycards Blackwood (niet de Winkel conventie dus…)

5 : 3 van de 5

5SA: alles binnen boord

6♠ : ik heb klaveren Heer

7: Amen!

 

De wijze les: Steun je partner, niet omdat het kan maar omdat het moet !!!!