Unusual 2SA of 4SA - Marcel Winkel
Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020 - 23:15

Wanneer de tegenstanders op een-niveau in een kleur openen, speelt bijna iedereen dat een 2SA volgbod twee vijfkaarten belooft in de laagst overgebleven kleuren. Dus zeker niet per se altijd klaveren en ruiten. Stel dat je tijdens een viertallenwedstrijd na een 1 opening geen 5-5 of 6-6 in de lage kleuren krijgt, maar een 8-5!

♠ - - AHB8432 ♣ A10876. Je kunt nu 2SA van stal halen, maar misschien is 4SA wel beter; het geeft immers aan dat je zeker op vijfniveau wilt spelen. Zeker is wel dat je de tegenstanders niet laat spelen als partner vrijwillig klaveren biedt!

 

 

West Noord Oost Zuid
  1 2SA 4
5 5 6 dbl
pas 6 a.p.  

 

 

 

 

 

 

 

De pas van oost snap ik niet goed. Als zijn partner een vijfkaart klaveren met de heer heeft (zoals nu) dan is het dicht 7♣. Bovendien kan 6 er in zitten als de lage kleuren iets anders zitten (of west meer ruitens heeft). Het spel kwam voor in de Tweede Divisie viertallen, waar de meeste OW paren een gedubbeld slem met een overslag mochten maken.

 

Dan een spel tijdens de Open Paren van het Sylvester toernooi in Amsterdam.

Na een 1♠ opening in zuid, kwam west erin met 2SA. Noord piepte 3♠ en nu heb je als oost twee opties. Je biedt 4♣ (en partner komt later tegen 4♠ onder zijn ♣H uit in de ♣AV van de leider (!) de volgende keer als hij niet ♣A heeft maar bijvoorbeeld HB10xx heeft of je biedt 4 (zodat partner met ruiten uitkomt). Het hele biedverloop:

West Noord Oost Zuid
  pas pas 1
2SA 3 4 4
5 pas pas 5(!)
pas 5 pas pas
6? dbl a.p.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je de tegenstanders laat raden door ze naar 5♠ te liften, is het doorgaans een goed plan om daarna vol verwachting te kijken of ze goed hebben geraden! Laat je ze echter raden om daarna te besluiten dat ze goed hebben geraden (6) dan heb je regelmatig een slechte score (zoals nu). Als je 5♠ dubbelt (er zullen toch wel twee klaveren doorkomen, je weet niet dat partner er vier heeft en partner heeft vrijwillig geboden!) dan heb je 42,86% i.p.v. een kogelronde nul. Precies het verschil tussen net in de prijzen of net erbuiten smiley. Veel paren mochten 5 laag spelen, dus het spel konden we niet meer winnen, hooguit de schade beperkt houden.