Spel(len) van de week - Marcel - 5 december 2019
Geplaatst op zaterdag 7 december 2019 - 09:05

Sinterklaas en zijn cadeau’s

Wanneer je zoals Hans en Sahar op 28 spellen met 74 impen thuis komt, dan moet je veel goed hebben gedaan en daarnaast zo nu en dan een cadeau hebben uitgepakt.

Hans en Sahar bereikten met de NZ handen 4♠, wat goed zou zijn voor 3 imps. Toen OW dat van een etiketje voorzagen en er een gedoubleerde overslag uitrolde, werd dat aantal verdrievoudigd.

West zal in de tweede hand openen met 1♠. Noord heeft eigenlijk geen goed bod, maar 1SA komt wel in de buurt. Zuid zal dan 3SA bieden en dan ligt het eraan of oost geïnspireerd met harten uit zal komen. Tegen Hans en Sahar kwam oost 7 uit. Als je zoveel kleine ruitens mist en oost komt met de hoogst ontbrekende ruiten uit, dan zal daar niet de heer bijzitten. Dus A gelegd en even later dertien slagen in de tas voor 8 zoetsappige imps. Bij ons aan tafel werd 1♠ uitgepast naar zuid. Met een voorgepaste hand deed ik doublet. West protesteerde met 3, waarna mijn partner een teruggekaatst doublet wist te fabriceren; ik heb wel punten maar weet niet welk eindcontract het beste is. Daarna werd 5♣ werd bereikt.

 

Hans en Sahar mochten op spel 20 de uitnemer van 5 ongedoubleerd spelen.

Als west de bieding opent met 1♠ hangt het van de afspraken van NZ af, wat je met de noordhand kunt bieden. Veel paren spelen alle jumps als minder dan een opening, behalve de sprong naar 3 over een 1♠ opening. De reden daarvoor is vrij logisch. Als je met een zeskaart harten en een opening slechts 2 volgt over 1♠ en partner heeft 9-10 punten met een doubleton harten, geen schoppenstop, dan zal deze na wat gedraai op zijn stoel passen. Je mist dan regelmatig de manche. Als OW het eindcontract vergeten te doubleren (het is zelfs 6♠ voor OW) en oost komt met A uit, dan komt de leider met -100 weg en schrijft 7 imps bij. Wie had er hoger moeten bieden van OW nadat zij hun schoppenfit hebben gevonden? Ik denk dat de zesde troef, de renonce, de tweede kleur en slechts één slag in de verdediging west op het juiste spoor had moeten brengen.