Spel(len) van de week - Marcel - 28 november 2019
Geplaatst op vrijdag 29 november 2019 - 16:57

ALLES (Z)ONDER CONTROLE

Marcel Winkel

 

Te veel leuke spellen, om het spel van de week te beperken tot een enkel spelletje…

Als bridgers naar slem gaan, spelen zij doorgaans (gemengde) controlebiedingen, voordat de azen, troefheer en troefvrouw opgevraagd worden. Bij BC 80, lijkt het erop dat die controlebiedingen (nog) niet al te vaak gebezigd worden….:-).

Het begint met de westhand. Als je een zeskaart laag met een vijfkaart hoog hebt, kun je die op twee manieren in de aanbieding doen. Je opent je hoge kleur en daarna bied je de lage kleur een paar keer. Je zesde kaart in de lage kleur komt er dan niet direct uit, maar je vijfkaart in de hoge kleur juist wel. Een andere manier is om je lage kleur te openen om daarna met sprong je hoge kleur te bieden. Veel paren spelen dat als een 6-5 verdeling en 12-15 punten.

West Noord Oost Zuid
      pas
1 pas 1 pas
2 pas 31 pas
3 pas 32 pas
3 pas 4♣! pas
4 pas 6 a.p.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 4e kleur
  2. slempoging

 

Hier werd de bedrieger bedrogen. Ik deed bewust een nepcue in klaveren. Het voordeel daarvan is, dat wanneer zuid dat bod niet doubleert noord er niet snel mee zal uitkomen. Als zuid 4♣ wel doubleert, kan west met een pas aangeven de tweede controle te hebben (singelton of de heer) en met een redoublet de eerste controle (renonce of de aas). Toen de nepcue niet werd gedoubleerd, durfde ik de sprong naar klein slem wel aan. Overigens ben ik geen voorstander van het cue-en met een renonce in de kleur die partner heeft geboden, maar dit terzijde. Noord (Nelleke Mulder) was niet onder de indruk van mijn bieden en legde doodleuk een kleine klaveren op tafel, voor het aas van zuid! Met deze dummy was er geen andere nakomst dan klaveren denkbaar. Voordat mijn arme partner haar speelplan kon opmaken, was zij daarom al eentje down voor 11,11%. Een carnavalesk percentage! Dat controlebiedingen kennelijk niet makkelijk zijn, bewijst de scoresheet. Van de tien paren in de A-lijn zaten er zeven in slem, waarvan eentje zelfs in groot slem. En dat kwam ook nog eens binnen…Je hoort daarna “sorry” tegen de tegenstander met het maakbare aas te zeggen, wist je dat? Je zaaltop heb je inmiddels niet behaald door je voortreffelijke bieden…wat het extra sneu maakt voor de tegenstanders. Slem werd dus zeven keer geboden en dat mocht vier keer worden gemaakt. Dat misdaad loont, is daarmee bewezen. In de B-lijn wisten drie van de acht paren slem te bereiken en dat werd in twee gevallen gehaald.

 

Bij paren is alles toegestaan, op knijpen en bijten na. Zou je met die wetenschap de oosthand op bovenstaand spel een bodje waard vinden? Ik vond het voor een 3 opening net te doorgezakt (partner heeft dan meestal een gebalanceerde 16 punter en probeert tevergeefs 3SA!). Maar na 1♠ in zuid en 2in noord, wilde ik toch een reddingsboei uitgooien tegen de kwetsbare manche van NZ. Dat was in de emmer; partner had een prachtige fit en nam de hartenmanche vlot uit met 5. NZ verzuimden om hoger te bieden (met ♣H goed is het zelfs slem) en ik mocht gedoubleerd wegkomen met één down.

 

Als er 6SA geboden en gemaakt is, terwijl bij ons 3SA twee down ging, ben je misschien nieuwsgierig geworden?

Mark Layton opende de oosthand met 1. West steunde met 2 (inverted minors, dus forcing met ruitenfit en ten minste 10 punten). Het is doorgaans gebruikelijk tijdens een inverted biedverloop stops in bijkleuren te gaan bieden (voordat ‘lomp’ 3SA wordt geboden!). Oost bood dus 2 en west 3♣. Daarop bood oost 3SA met zijn schoppenstop. West dacht nog wel even na of hij hoger zou bieden, maar pakte uiteindelijk een groen kaartje uit zijn bakje. Er zou dus een goed gevulde dummy op tafel komen. Een schoppenstart leek me daarom niet winnend. De tweede ‘kleur’ van dummy starten, kan weleens uitkomst bieden. Ik legde daarom een kleine klaveren op tafel en de leider probeerde de snit. Noord nam en speelde klaveren door. Mark zag vijf ruitenslagen en drie azen. Dat was een slag te weinig. Hij mocht niet meer van slag en probeerde daarom ♠V uit dummy. Noord speelde vlot een kleintje bij en dat was perfect getimed. Nu noord kennelijk niet in het bezit was van ♠H, had oost nog meer pijlen op zijn boog. Hij nam de slag met ♠A en stak met ruiten over naar dummy om op H te snijden. Die koning zat echter wel fout en nu kon de verdediging naast de vier slagen in klaveren ook twee heren oprapen! In de westhand is 3SA een veel beter contract, maar ook slem in de oosthand kan zonder klaverenstart gehaald worden (♠H zit goed en op de vierde harten kan in west een klaveren weg). In west is het zelfs 6SA omdat, na de mislukte hartensnit er nog steeds drie hartenslagen zijn. Samen met drie in schoppen en vijf in ruiten, is ♣A de twaalfde slag!