Spel van de week - Gert - 21 November 2019
Geplaatst op zaterdag 23 november 2019 - 18:26

Make your dreams come true!

 

De meeste dromen zijn bedrog…..

 

Donderdag 21 november 2019, intern viertallen bij BC80

Na afloop hebben we het nog wel even over dit spelletje gehad, natuurlijk.

Spel 23, allen kwetsbaar en Zuid is dealer (en die past)

Het bieden is volgens mij (aan een andere tafel) ongeveer als volgt verlopen:

West Noord Oost Zuid
      pas
1 1 dbl pas
2 pas 4SA pas
5 pas 7 a.p.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opmerkelijk aan dit biedverloop is dat Oost met een doublet in ieder geval een 4-kaart of een sterke lange eigen kleur belooft. Na het 2 antwoord van West, denkt Oost dat partner een 4-kaart in mee heeft. De Roman-Keycards worden gevraagd met 4SA en na het antwoord van 5 Schoppen (2 key-cards plus troef vrouw) is Oost niet meer te houden en legt 7 op tafel.

 

De “bakker” in Utrecht zegt altijd dat wanneer je in viertallen een slam biedt, je zeker moet zijn dat je het gaat maken. Wanneer bij het uitslaan blijkt dat aan de andere tafel 6 is gemaakt voor minus 1430, en jij gaat in 7 1 down voor minus 100, dan gaan er in een keer 17 IMP’s overboord. Meestal wordt het dan daarna niet meer een hele leuke avond….

 

Over het bieden zou je het volgende kunnen zeggen: na de 1 Schoppen bieding van Noord, zou ik als Oost met 2 Harten GF bieden (een doublet zou ik hier reserveren voor een zwakkere hand). Omdat partner nu weet dat Oost minimaal een 5-kaart heeft en forcing heeft geboden, kan deze rustig met 3 steun in die kleur bieden. Na 3♠ (controle) in Oost en 4♣ in West, biedt Oost 4SA en hoort vervolgens met 5♠ de 3 key-cards (Klaver Aas, troef Heer en Vrouw). Dit gehoord hebbende meldt Oost nu met 5SA dat alle 6 (!!) key-cards (4 Azen plus troef heer en vrouw) binnenboord zijn. Het woord is aan West: Heb je nog wat over om naar 7 te kunnen?

West Noord Oost Zuid
      pas
1 1 2 pas
3 pas 3 pas
4 pas 4SA pas
5 pas 5SA pas
6 a.p.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het bieden van een groot slam moet je niet slechts naar je verliezers kijken, maar je moet ook een slagenbron van 13 hebben. Positief tellen leert het volgende: 5 hartenslagen zijn zeker, met Ruitenvrouw “goed” in Noord ook 5 Ruitenslagen en dat is 10. Schoppen Aas en Klaver Aas erbij maakt 12. Maar waar zou die 13-de slag nu vandaan kunnen komen? Een introever in Schoppen of Klaver in West zal er zeker niet zijn. Schoppen Heer in West is onwaarschijnlijk na het kwetsbare 1 Schoppen volgbod van Noord. De enige kans is dan nog klaver Heer.

Wanneer West inderdaad over klaver Heer beschikt, biedt deze op 5SA dan ook 6 Klaveren. Wanneer West (zoals hier) niet over dit plaatje beschikt, eindigt het bieden in 6 Harten dat nog steeds afhankelijk is van Ruitenvrouw “goed” !

 

De meeste dromen zijn bedrog, maar wanneer ik wakker word dan droom ik nog……

 

Nu toch 7geboden is en ook nog in de Westhand zit, moet het ook maar gemaakt worden en dat kan! Het spel ligt als volgt en Noord start natuurlijk met Schoppen Heer.

 

Na Schoppen Aas, steek je over naar Harten Heer, en je speelt direct Ruiten Boer voor. Wanneer Noord niet dekt, speel je daarna Ruiten 10 voor. Wanneer Noord nog steeds niet dekt, speel je Harten vrouw, en trek je de troeven met Harten Aas en Boer. Je slaat met Ruiten Aas de vrouw eruit en je incasseert 9 rode slagen (5 in Harten en 4 in Ruiten). Omdat je Schoppen Aas al had, heb je nu al 10 slagen. Op de 9 rode slagen kan zuid er 6 bekennen en Noord slechts 4. Kortom Noord moet 5 zwarte kaarten afgooien op het rode geweld. Met nog 3 kaarten te gaan heeft de leider (Oost) nog Schoppen 10, Ruiten 3 en klaver 9 in de hand. In de dummy blijven liggen Klaver Aas en Vrouw en nog een schoppentje. Noord heeft nog 3 plaatjes in handen namelijk Schoppen Vrouw, Klaver Heer en Klaver Boer. De leider speelt de laatste ruiten uit de hand en gooit in dummy de kleine schoppen weg. Noord zit gevangen, in dwang, want wanneer hij Klaver Boer dumpt slaat de leider Klaver Aas en speelt zo de Vrouw hoog. In geval Noord Schoppen Vrouw dumpt , speelt de leider eerst de hoge schoppen 10 en incasseert Klaver Aas als 13-de slag!