Spel van de week - Marcel- 14 november 2019
Geplaatst op vrijdag 15 november 2019 - 10:09

Het vragen van Keycards

Marcel Winkel

 

Bijna iedere bridger speelt inmiddels Roman Keycard Blackwood (RKCB) en of je nu 0314 als antwoorden hebt of 1430 (een kwetsbaar slem in een hoge kleur als ezelsbrug); je zou er binnen je partnership uit moeten komen wanneer er te veel van deze sleutelkaarten ontbreken….

Het is daarom verbazingwekkend, hoeveel paren er met slechts twee van de vijf sleutelkaarten in slem terecht zijn gekomen op onderstaand spel!

 

 

Als zuid tegen 6♠ ongelukkig besluit uit te komen met A, dan heeft de leider een kans. Indien de troefkleur namelijk 3-2 bij NZ zit met de honneurs verdeeld en de doubleton bij zuid, dan kan oost het slem maken. Troef de uitkomst in west en troef de tweede harten in oost. Gooi op H de singleton klaveren weg in dummy en speel een schoppen naar ♠10. Noord kan nemen, maar dat is de laatste slag voor de verdediging. Omdat het tweede schoppenplaatje even later onder ♠A valt, hobbelt het slem binnen. Dit feestje zou niet doorgaan als noord in het bezit zou zijn van de driekaart harten. Aan slag met ♠V namelijk, kan deze dan een derde hartenronde spelen, waardoor ♠H van zuid als troefpromotie binnenkomt!

Al met al een zeer gelukkig spel voor OW.