Spel van de week - Gert - 17 Oktober 2019
Geplaatst op zondag 20 oktober 2019 - 21:50

Blauw kaartje met 2 kruisjes erop

In onze bied bakjes hebben we maar liefst de beschikking over 38 kaartjes om iets te melden over onze kaartverdeling en puntenkracht teneinde in het juiste contract te eindigen. Hieronder dus de 35 kaartjes vanaf 1 ♣ tot en met 7 SA. Het eerste wordt natuurlijk wat vaker gebruikt dan deze laatste want 13 slagen halen zonder troef gebeurt toch vooral in je dromen. Uiteraard is het groene PAS kaartje het meest gebruikte van alle. Tenslotte nog een rood doublet kaartje en een blauw redoublet kaartje. Van oudsher stond het redoublet kaartje voor spierballentaal wanneer het door jouw partnership geboden contract werd beledigd door de tegenstanders. Tegenwoordig wordt dit redoublet echter zeer weinig gebruikt en de toepassing ervan leidt er meestal toe dat het bieden nog niet is afgelopen. Toch kan het handig zijn het redoublet een betekenis te geven in je biedsysteem. Afgelopen donderdag was er een spel waarop wij het redoublet gebruikt hebben alsook een spel waarop we verzuimd hebben dit te doen.

Op dit spel 2 ging het bieden als volgt:

West Noord Oost Zuid
    pas 1
pas 4♣(*) pas 4(**)
pas 4(**) doublet redoubler(***)
pas 4 SA pas 5(****)
pas 6 doublet a.p.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(*): splinter met schoppen steun

(**): waarde in die kleuren

(****): 2 key-cards zonder troef-vrouw

(***): Op het 4bod van mijn partner werd rechts van mij gedoubleerd met als boodschap dat hij tegen zit in die kleur en wel een start wil. Dit leek mij een goed moment om het blauwe kaartje te laten zien en probeerde op deze manier mijn partner te laten weten dat ik een splinter in deze kleur had. Goed of fout? Ik weet het niet. Als enige in het veld eindigden wij in 6 Schoppen en dat gaat down omdat we naast een Aas ook nog troef vrouw en boer missen. Met een plaatje sec in West zal het nog lukken na Schoppen Heer en een troef-snit over Oost. Het mocht niet zo zijn.

 

Tegen het einde van de avond onderstaand spel 25:

Nadat ik de Zuid hand had geopend met 1 SA (17 HCP), kwam er in West een doublet. Deze bieding werd uitgelegd als een hand die normaliter ook met 1SA geopend zou worden. Kortom, op dit moment zijn ongeveer 30 punten bekend maar weten we niet hoe de overige punten verdeeld zijn over Noord en Oost. In onze biedafspraken is vastgelegd dat een bieding op 2 niveau nu echt is en om te spelen. Partner in Noord moet/kan nu kiezen uit 2 Schoppen (to play), 3 harten (een manche forcing transfer naar schoppen) of een Redoublet. Dit laatste betekent: we hebben samen de meerderheid van de punten dus 1 SA ga je vast wel maken, of, in geval de tegenstander gaat bieden, gaan we dit gedoubleerd (!) tegenspelen. Na enige consternatie aan tafel eindigde het bieden in 2 Ruiten (in Oost-West!) dat ongedoubleerd slechts 1 down ging voor een kogelronde nul. Na gebruik van het redoublet zouden we dit eindcontract wel hebben opgeblazen. Na een klaveren start gaat dit contract 2 down voor 500 en een zaal-top!

 

Kortom, gebruik het redoublet in je biedsysteem maar vraag ook de tegenstander om mee te werken door op het juiste moment te doubleren!