Spel van de Week - Joost – 19 september 2019
Geplaatst op vrijdag 20 september 2019 - 22:22

 

Hoe denkt de computer dit slem te maken?

 

Als ik een spel van de week mag schrijven, is het grootste probleem altijd: ‘welk spel’? Er gebeurt altijd wel wat, maar is het ook interessant genoeg? Deze week was het probleem andersom: teveel spellen om over te schrijven! Voor maar liefst 6 van de 28 spellen geeft de computer aan dat slem mogelijk is. Helaas zaten alle spellen die ook echt op slem leken in de andere windrichting, dus vandaar een spel vanuit de verdediging.

Nu ging het slem op spel 10 eentje down, maar over deze kleine blip op de scorelijst van onze tegenstanders mag ik toch nog schrijven van mezelf: Barbara en Wilma wonnen de avond met afstand (chapeau!) en lieten geen spaan van mij en Mark heel: ze boden en maakten nog een slem geboden op spel 11, en op spel 9 mochten we -1100 noteren.

 

Biedverloop

West Noord Oost Zuid
    1 pas
1 pas 3 pas
4 SA1 pas 52 pas
6 a.p.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prachtig recht toe, recht aan:

 1. Azen vragen

 2. 3 van de 4 azen

 

Spelen

Ik kom uit met schoppen tien, en als de leider twee keer troef probeert te trekken is het slem 1 down op de twee troefslagen van noord. Onze snelle analyse na afloop: slem in harten in kansloos, Mark zegt dat hij niet durfde te doubleren in Noord omdat hij de hartenplaatjes in oost verwacht, en 6NT is lastig te bereiken. Volgend spel?

 

Kan het anders ?

Hoe is 6NT te bieden? Een echte parentijger is west of oost kan denken: dat is een paar punten meer dan 6. Ik zie geen verantwoord biedverloop. Het spelen gaat daarentegen een stukje makkelijker: goed slagen tellen.

Stel dat oost speelt en zuid weer start met schoppen tien. De leider heeft als slagen: 1 in , 2 in , 4 in en 3 in  voor een totaal van 10. In schoppen kan makkelijk een 11e slag worden ontwikkelt: na de schoppenstart is de hartenkleur geen optie meer. En als de ruitens geen 5 slagen opleveren als hier, dan moeten de klaveren maar 4 slagen geven: dat lukt. (Kijk eens goed trouwens wat er gebeurd als west de hoge kleuren speelt: A, oversteken naar V, nu V voor de H en dan bijvoorbeeld harten V voor het aas. West incasseert ook B en H: 3x, 2x en 1x: wat kan zuid veilig afgooien op de tweede harten?

Nu dan eindelijk de crux van mijn verhaal: de computer zegt dat 6 wel te maken is. Op het eerste gezicht lijkt dat onmogelijk, maar als de leider weet dat noord met VBxx in troef tegenzit (bijvoorbeeld omdat Noord heeft gedoubleerd), dan kan een helderziende leider zo spelen:
 

 1. Schoppen uit voor het A

 2. Ruiten naar de V in west

 3. Schoppen getroefd in oost

 4. Harten naar de A in west

 5. Schoppen getroefd in oost

 6. Ruiten aas (west schoppen weg)

 7. Klaveren aas

 8. Klaveren H

 9. Klaveren V

 10. Klaveren tien in west

 

Noord moet steeds hulpeloos bijlopen en Tien slagen binnen voor de leider. West is aan slag als dit nog over is:

 • West: V H7

 • Noord: VB5

 • Oost: T9 H

 • Zuid: doet er niet toe

 

West speelt zijn laatste schoppen en Noord moet troeven met de vrouw anders is het meteen gedaan. Oost gooit zijn laatste ruiten af. Nu is noord ingegooid:

 • speelt hij B, dan neemt de leider A in west en is de laatste slag voor T in oost

 • speelt hij 5, dan neemt de leider T in oost en is de laatste slag voor A in west

 

Meer een bridge-blad puzzel dan iets wat je aan tafel verzint!

 

Hoe deed de rest dit

2 paren spelen zonder troef, maar in 3SA + 2. De rest speelt in harten en maakt niet meer dan 11 slagen. Eén paar komt zelfs in 7 harten uit.