Spel van de week - Gert - 9 Augustus 2019
Geplaatst op zondag 11 augustus 2019 - 08:48

MMMMM heb ik iets gemist ?

 

Afgelopen donderdag de laatste ronde, een biertje erbij, het allerlaatste spel van de avond, spel 4:

 

Allen kwetsbaar en West, mijn partner is dealer

Ik trek onderstaande Oost-hand uit het board:

Ik ga er eens goed voor zitten want het lijkt geen eenvoudige hand: 21 punten maar qua verdeling niet echt een mooie 2SA opening. What else? Ik overweeg nog om maar gewoon met 1 Harten te beginnen. Maar deze overwegingen kunnen in de prullenbak want ik zie ineens dat mijn partner heeft geopend met 1 Ruiten. De dollartekens dansen nu vrolijk voor mijn ogen.

Nu kan ik het “rustig” opbouwen en antwoord met 1 Harten. Maar wat gebeurt hier aan tafel allemaal? Mijn linker tegenstander “M” volgt met 1 schoppen! What’s in a name? Mijn partner “M”, in concreto “MM” herbiedt zijn hand met 2 klaveren. Nu moet ik even gasgeven om kracht aan te geven en leg 2 Schoppen op tafel: partner, ik ben sterk en we gaan een manche spelen. M links heeft lef en legt een Doublet op tafel. Het uur van de waarheid: Uit het bakje van MM verschijnt nu 3 Ruiten en dat maakt het er niet eenvoudiger op. Ik probeer de hand van mijn partner te construeren met 6 ruitens en 4 klaveren. Er blijven dan nog 3 kaarten over maar zo te horen heeft hij geen 3-kaart harten. Vanwege de schoppenlengte in de Zuidhand denk ik dat de verdeling van partner 1-2-6-4 zal zijn.

Mijn reeds bekende teamcoach bij BCO zegt altijd: “wanneer je een slam biedt moet je zeker weten dat je het gaat maken” . Daar moest ik wel even aan denken maar gelukkig is hij nu even op vakantie dus ik kon vrijuit verder bieden. Maar wat? Lamlendig vraag ik de Azen met 4SA, suggererend dat Ruiten de troef zal zijn. Het antwoord komt en luidt: 5 klaveren hetgeen 1 Aas belooft (van de 5 waarbij we troef heer als Aas bieden). Er zijn dus 2 key-cards buitenboord!

Ik overweeg nog heel even om 6 klaveren te bieden in een 4-3 fit maar ik besluit om 6SA te bieden. Het lijkt een kansloos parcours want ik mis Harten Aas en Ruiten heer zoals je hieronder in de complete spelverdeling kunt zien.

Na de schoppen start van Zuid tel ik mijn slagen maar de conclusie blijft dat Ruiten Heer in Zuid moet zitten en dan ook nog sec of dubbel. Omdat dit inderdaad het geval is draai ik eenvoudig 14 af, 6 in Ruiten, 5 in Klaveren en 3 in Schoppen. Na afloop kijk ik naar de frequentiestaat en zie ik dat vrijwel iedereen in 6SA zit. Natuurlijk, het is paren dus is 6SA een volle top tegenover 6 Klaveren. Tegen de resultaten in blijf ik het toch een slecht contract vinden.

 

Na afloop van de avond stelde ik mijn partner het volgende biedverloop voor:

Noord Oost Zuid West
      1
pas 1 1 2
pas 2 dbl 3♣(*)
pas 4♣(**) pas 4(***)
pas 4SA pas 5SA(****)
pas 7 a.p.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allemaal sterretjes en die vragen om een toelichting:

 

3♣(*): het is een 5 kaart klaveren dus ik heb minimaal 5-5 laag

4♣(**) met klaveren als troef gaan we slam onderzoeke

4 (***): met klaveren als troef heb ik een splinter in harten

5SA (****): ik heb 2 “azen” en een renonce

 

Met deze informatie kan ik de verdeling van de West-hand als volgt reconstrueren:

 

3-0-5-5 of 2-0-6-5

 

We hebben dus een 8-kaart fit in troef, we hebben de 3 toptroeven in handen, ik heb ruiten vrouw sec bij de lengte van mijn partner, we hebben geen harten verliezer maar wel 3 zekere schoppen slagen. De conclusie is: het is 7 klaveren

 

 

Ja, we hebben dus wel iets gemist maar het was een gezellige avond op BC80 met MM!