Spel van de Week - Joost – 11 juli 2019
Geplaatst op vrijdag 12 juli 2019 - 22:13

Toch nog een keer nadenken en 7 bieden...

Biedverloop

Ik zit west en raap als deler een echte “os” op. Het bieden zit snel hoog:

West Noord Oost Zuid
11 pas 42 43
54

pas

55 pas
66 67 pas pas
dbl8      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Wat te doen met deze prachtkaart?

  1. Mijn voorkeur is om met een sterk twee kleuren spel (met verdeling) “gewoon” te beginnen met 1 in een kleur. Als je begint met 2 (sterke hand), krijg je niet altijd de kans om lager dan 4 niveau je eerste kleur te noemen. Zeker met die 0 schoppens in je hand.

  2. Ik koos ervoor om met de hartens te beginnen (beloofd een 5-kaart): in ons systeem kan Mark op veel verschillende manieren hartensteun aangeven. De hartenfit (scoort beter) is belangrijker. En als hij geen hartensteun heeft, dan weet ik dat we in klaveren moeten spelen.

 2. The Law-of-total-tricks: samen 10 hartens, dan biedt je 10 slagen. Zeker niet kwetsbaar tegen wel.

 3. Dit durf ik niet te bieden. Kwetsbaar. Maar het gaat wel een schot in de roos blijken.

 4. Geboden met twee gedachten:

  1. Ik wil meer! Partner, als de tegenstander 5 gaat bieden, weet dan dat ik “extra” heb, en ook lengte in klaveren. Dus als we een dubbele fit hebben, biedt dan door over 5. Zo niet, dubbel dan.

  2. Een controle – als de tegenstander past, kan partner hopelijk een ruitencontrole bieden.

 5. Muziek in mijn oren! En ook heel goed dat oost niet 5 bood met het idee “ik heb alles al verteld”.

 6. Alle controles zijn binnen, genoeg slagen. Is het nog 7? Dat is we ver weg en de eventuele snit op een hartenplaatje, zit waarschijnlijk mis.

 7. Ik heb geen enkele verdediging en vertrouw dat bieden van OW wel.

 8. Toch maar laf voor doublet gekozen.

Spelen

 • Klaverenheer uit. Mijn maat speelt de 4 en bij de leider valt de boer. Tja. Als Oost 64 heeft, speelt hij de 4 (laag = even). En de leider kan ook de boer spelen van Bx. Maar ik verwacht 8 schoppens bij de leider, dus een singleton klaveren is waarschijnlijker in zuid dan bij maat.

 • Ruitenvrouw uit voor de aas in oost.

 • Oost speelt ruiten terug en dat was het: de leider neemt, trekt troef en de hartens van de leider verdwijnen op de hoge ruitens in de dummy. +200 scoorde een kogelronde “nul”.

 

Kan het anders ?

Doordat de tegenstanders het juiste contract boden, was het heel lastig. Twee dingen hadden beter gekund:

 • Bij bieding 8: misschien had ik nog een keer moeten nadenken over 7. Noord heeft waarschijnlijk geen hartenplaatje, dus een troefsnit zit dan goed. Is 5 hartens met de vrouw en ruitenaas bij oost dan niet genoeg voor groot slem? 5 troefslagen, 2 schoppenintroevers in west en 6 klaverslagen...

 • Ruitenvrouw in slag 2 was niet goed.

 • Als ik ruiten speel, dan beter een kleintje. Als partner dan ruiten terug speelt, heeft de leider nog een heer-boer beslissing te maken. En ook: tenzij oost AH van ruiten heeft, hebben we maar 3 slagen: 1 in klaveren, 1 in ruiten en 1 in harten. Het gevaar is nu levensgroot dat (zoals gebeurde) onze hartenslag verdwijnt. Waarom het mijn maat dan zo moeilijk maken? Ik moet eerst zelf hartenaas meenemen voor zeker 2 down en +500: dat is dan beter dan iedereen die 4+2 of slechter heeft. Van de OW-paren die in 6 zitten kunnen we toch niet meer winnen. Tenzij het toch 4+3 is...

Hoe deed de rest dit?

Onze tafel was de enige waar 6 schoppen was geboden: chappeau voor Ruben en Gerard!

 • Op alle andere tafels speelde OW in harten waarvan 5 keer in klein slem. Niemand in 7 harten.

 • Drie paren weten 13 slagen te maken, de rest 12 slagen.

 • 6 gedoubleerd gemaakt voor 1210 is de top in de OW lijn voor Hans en Sahar. Misschien had Hans dan toch gelijk dat je mijn hand met 1 klaveren moet openen.