Spel van de week - Gert - 27 juni 2019
Geplaatst op zaterdag 29 juni 2019 - 15:16

Eight Ever, Nine Never ?

Afgelopen donderdag kregen Pieternel en ik de volgende Oost – West handen op spel 14:

Noord Oost Zuid West
  1 pas 2SA
3 3 pas 4
pas 4 pas 4SA
pas 5 pas 6
a.p.      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik open de Oost hand met 1en Pieternel biedt 2SA, hetgeen een 4-kaart troefsteun betekent en inviterend (of beter) is voor de manche. Noord is niet bang en volgt met 3, waarop ik een mooi spel aangeef met 3♠. Zuid zwijgt logischerwijze. Nu biedt mijn partner 4 hetgeen slam-inviterend is met een controle in deze kleur. Ik zwaai af naar 4 omdat ik geen ♣ controle heb. Partner is niet te stuiten en vraagt azen en even later zit ik in 6.

Een prachtig spel zou je zeggen maar wanneer we naar de frequentie staten kijken is dit slam 10 van de 12 keer 1 down gegaan, en helaas, daar hoorde ik ook bij. Na de gemarkeerde ruiten start speel ik volgens Tante Betje 2 keer een hoge troef en ga ik down omdat ik behalve troef-vrouw ook nog ♣ heer moet afgeven. Er is misschien geen aanleiding geweest om tegen de statistiek in te spelen maar mijn partner is gelukkig niet te beroerd om mij uit te leggen hoe ik dit varkentje had moeten wassen want na een (of ♠) start maak je altijd 12 slagen, en wel als volgt:

 

Heer (what else) op tafel genomen, 1 keer troef (Aas) en je ziet dat beide tegenstanders bekennen (de troeven zitten dus 2-2 of 3-1 of 1-3). Vervolgens ♠ naar het Aas en Aas uit de hand (in dummy een klaver weg natuurlijk). Ruiten rouw voorgespeeld: wanneer zuid troeft is het spel gespeeld want je troeft over , trekt de laatste troef en verliest nog een ♣ slag voor Contract! Maar de goede Zuid troeft natuurlijk niet en je ruimt in de dummy nog een klavertje op. Schoppen Heer en Schoppen vrouw geïncasseerd waarop in de dummy nog een klaver weg gaat. Nu!: Boer voor; wanneer Zuid niet dekt, leg je een kleintje in de dummy. Met deze verdeling gaat het sowieso goed maar in geval troef Vrouw in Noord zit verlies je deze slag. Maar, Noord is dan wel gestript in troef en in ♠, en kan nog maar 2 dingen doen: Ruiten in de dubbel renonce spelen of de klaversnit brengen! Je hebt 12 slagen gemaakt. In geval Noord Vrouw derde van troef heeft gehad, zie je dat na Boer Zuid niet bekent en in dat geval neem je deze over met de Heer en vervolgens gun je Noord troef Vrouw. Daarna hetzelfde laken en pak. Schoppen of Ruiten na in de dubbel renonce, of anders de klaversnit als cadeautje.

 

In geval Zuid niets van de partner heeft gehoord tijdens het bieden, is een ♣ start natuurlijk wel logisch want de leider heeft geen klaver controle (!) en ontkomt nu niet meer aan een verliezer in deze kleur.

Je zult de troeven nu dus geheel op eigen kracht zelf moeten doen:

 

Je belt met Tante Betje, je slaat de troeven en je bent 1 down!