Spel van de week - Johan - 16 mei 2019
Geplaatst op zaterdag 18 mei 2019 - 11:37

Deze keer een spel dat alleen interessant is voor de B-lijn spelers. Waarom? In de A-lijn is dit een absoluut dood spel: iedereen in de OW-lijn maakt elf slagen, bijna altijd na een schoppenstart: (W) 3SA +2. In de B-lijn is er wél verschil in de scores: van (W) 3SA −2 tot 3SA +4 zelfs. Je zult je dus als B-speler moeten afvragen: hoe speel ik dit safe af en hoe speel ik dit goed tegen zonder een overslag te veel af te geven? Want alle B-paren komen wél in het goede contract.

 

Spelen:

De meeste Noordspelers kwamen uit met een kleine . Tweede hand laag is ook hier weer het goede uitgangspunt. Leg niet je B op het slachtblok, boer + 10 zijn hier een waardevolle combinatie. H of 9 pakken, niet duiken!

Wat is je werkkleur: klaveren of ruiten?

Je telt je vaste slagen: twee -slagen, vier -slagen, drie -slagen en twee ♣-slagen, elf in totaal. Dan heb je wel A afgegeven en kan de tegenpartij hun schoppenslag incasseren.

Moet je dan extra ♣-slagen willen maken door ♣V eruit te snijden? Nee, want zelfs als deze goed zit en derde valt (opgeteld niet zo’n grote kans) kom je maar aan tien slagen. Als je twee keer naar de dummy moet oversteken voor een herhaalde snit, blokkeren de hartens. Als ♣V fout zit, gaat je schoppendekking eraan - terwijl je nog van slag moet met A. Een slecht plan dus.

 

Twee noordpelers in de B startten met een kleine ruiten. Dan kun je drie keer ruiten spelen en als noord niet wil nemen rustig ♣V afgeven voor twaalf slagen, want zuid is zijn ruiten kwijt. Als noord wél A een keer pakt en ruiten terugspeelt, is tien slagen het maximum, als dus van de schoppenaanval wordt afgezien. Ging dat zo bij jullie, Margaret en Harrie? Dat zou scoren in de A !