Spel van de week - Gert - 11 april 2019
Geplaatst op zaterdag 13 april 2019 - 21:48

De Uitsmijter

Het is donderdag avond rond de klok van 11; ronde 7 en aan deze tafel het laatste spelletje: spel 20!

Ik raap de Westhand op en krijg de punten van deze os bijna niet geteld maar het zijn er echt 23. Deze verdeling met dit aantal punten zit bij ons in de Multi 2 opening en aldus geschiedde. Partner biedt systematisch 2 en ik ga er eens lekker voor zitten en trek 2SA uit het bakje. Reggie houdt het bieden gelukkig aan de praat en biedt 3, oftewel Niemeyer, en vraagt naar mijn bezit in de 2 hoge kleuren. Omdat er geen 5- of 4- kaart of in mijn hand zit, antwoord ik met 3 SA.

Aan de meeste tafels (ongeveer 80% van alle keren dat dit spel gespeeld is!) wordt dit het eindcontract. Mijn partner waardeert zijn hand beter en vervolgt met 4: een slam-inviterende bieding waarbij we op zoek zijn naar een fit in een lage kleur ( of ). Omdat we eergisteren nog geen hele duidelijk afspraken hadden over deze biedsequentie, kan ik weinig anders doen dan 4 bieden. Het wordt nu nog een beetje ingewikkelder wanneer ik aan de overzijde 4op tafel zie verschijnen. Ik snap er niks meer van en bied 6 met als boodschap: wanneer het je niet bevalt, kun je nog weg naar 6SA.

Ik mag 6 spelen en maak eenvoudig 13 slagen door 2 keer een te troeven aan tafel en tenslotte als toetje -heer op de snij-plank te krijgen.

 

Omdat we toch niet tevreden waren over het bieden van deze handen, toch maar weer even mijn bridge-goeroe geraadpleegd. Hij kan het weten want onlangs won hij samen met zijn partner de finale van het Witte Huis topcircuit. De WhatsApp werkt snel en het antwoord luidt als volgt:

 

Na 2SA in West, biedt Oost direct 3 met als boodschap: ik heb beide lage kleuren met als minimale verdeling 5-4 of 4-5. Natuurlijk heeft West een duidelijke voorkeur en kiest voor 4. Oost gooit de deur dicht met 5, maar West is niet te stuiten en inviteert met 5SA voor een groot-slam. Oost heeft er genoeg van en besluit met 6: “partner, ik hoop dat je het maakt”.

 

Tenslotte, het spel en de verdediging: Wanneer Oost-West in 6SA zijn beland, is er een voor de hand liggende start en dat is een kleine aangezien je in die kleur als Noord je enige honneur hebt. Na slag 1 is vrouw al hoog en Zuid komt met Klaveren aan slag voordat de leider 12 slagen heeft: 1 down.

 

Helaas geen lekkere taart gewonnen deze avond maar wel genoten van deze heerlijke uitsmijter !