Ank van Heun I.M.

Download bijlage:

 

I.M. Ank van Heun

 

 

Afgelopen vrijdag, net na haar verjaardag, is Ank op 73-jarige leeftijd overleden. Zij was ernstig ziek en ze heeft alles geprobeerd om de ziekte de baas te worden. Niet op een wanhopige manier, maar meer vanuit het besef, dat als je niets probeert er ook geen oplossing komt.

Dat was haar manier, waarop zij tegen het leven aankeek. Nuchter, de dingen nemen zoals ze zijn, je plan trekken, niet zeuren en aan de gang. En dat alles met een grote dosis humor, waardoor ze in staat was te relativeren.

Ze heeft het de laatste 12 jaar niet gemakkelijk gehad. Bijna vanaf de geboorte van haar 2 kleinkinderen heeft zij, samen met Herman, deze moeten opvangen en opvoeden. Daarmee vervulde ze een 2e moederrol. De ziekte van haar en Herman droegen ook niet bij om het leven wat gemakkelijker te maken. Maar hoe zwaar het ook was, ze zag alleen maar de goede dingen, die daaruit voortvloeiden.

Bijna 30 jaar lang heeft Ank haar partnership met Jannie gedeeld. Beide waren fel met het spel bezig en wilden graag winnen. Ze waren goed in staat om te kibbelen over wat er speltechnisch op tafel gebeurde of had moeten gebeuren, maar dat leidde nooit tot een breuk, omdat hun grote vriendschap alles weerstond.

Bridgen was voor Ank haar lust en haar leven. Tot voor kort wilde ze best nog wel een paar potjes spelen, hoewel ze doodmoe was. Maar humor, doorzettingsvermogen en wilskracht gaven haar de energie om toch door te gaan.

Een paar weken geleden zag ze wel aankomen dat het einde naderde. Daar had ze vrede mee. Ze zei dat ze iedereen straks wel weer boven tegen zou komen.

 

Chris van Cleef