COBK prooi voor Svend Germann en Marcel Winkel
Geplaatst op 21-01-2020

Culenburgh Open
door Marcel Winkel

 

Omdat mijn grootouders (1920 en 1922) en moeder (1943) allemaal in Culemborg geboren en getogen zijn, was het niet meer dan normaal dat ik naar school ging op het KWC daar, toen ik in het leuke dorp ’t Goy woonde. Om die reden heb ik altijd wel een band met Culemborg gehad.

Handelsdorp Culemborg: het eerste deel van de naam verwijst naar een kuil, oftewel een plas water die is ontstaan bij een dijkdoorbraak (vergelijkbaar met een wiel of kolk). Het tweede deel verwijst naar de burcht die rond 1270 nabij de kuil was gebouwd. De naam Culemborg betekent dus 'burcht aan de kuil. Leuk om meer te lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Culemborg.

 

Verleidingen

Het bridgespel kent vele verleidingen, maar tijdens het COBK zijn daar extra verleidingen aan toegevoegd. Na iedere ronde hadden we namelijk een minuut of tien over en als wij dan de zaal uitliepen, stond er steeds weer ander lekkers klaar. Gelukkig hoefde ik daarna niet te Chinezen, want ik had al heel wat lekkers op! Dat doen we volgend jaar anders, als we wel mee zullen eten!

 

De spellen
Er waren een aantal zeer interessante spellen die voorbij kwamen. Soms had ik het idee dat er speciale aanbiedingen bij BCC waren:

De eerste tafel speelden wij tegen de voorzitter en haar partner. Nadat ik als zuid twee keer mijn kleur geboden had, werd west leider in 3.  Na een hartenstart door noord, werden er drie rondjes in die kleur gespeeld. De leider troefde de derde ronde met 8 (een ruiten weggooien was een optie) en toen noord daar niet overheen kon, wist de leider dat ik in het bezit was van V.  Daarom werd er in de vierde slag een naar H gespeeld, waaronder ik  de donkere dame gooide (het bijspelen van de bekende kaart). Voor de leider zag het er nu naar uit dat de kleur 4-1 zat. Omdat ze al een troefje gebruikt had, kon ze wel alle troeven trekken, maar als daarna ♣V niet gevonden zou worden, zouden wij naast een aantal ruitenslagen ook nog eens een stapeltje slagen in kunnen maken. Daarom werd na H eerst de snit op ♣V genomen. Noord nam ♣V en gaf mij een introever in die kleur! Dat leverde 87,50% op.

 

De tweede tafel speelden wij tegen een oude bekende: Harm van Urk. Eigenlijk waren alle spellen boeiend, maar ik heb spel 15 eruit gekozen:

 

Harm zat als zuid in 4 nadat west een zwakke sprong in had gedaan, die ik als oost gesteund had.  Partner kwam uit met 6 voor mijn H. Uiteraard speelde ik ruiten terug (soms heeft partner een singleton!). De leider nam in dummy, om de snit te nemen. Daarna raapte hij A en alle rode kaarten op (strippen van de bijkleuren). Nu moest hij de ♣ kleur aanspelen voor slechts één verliezer.  Dat kan door een klaveren naar ♣8 te spelen. Je speelt er dan op dat ♣V goed zit en je neemt niet alleen een snit op deze dame, maar ook op ♣9. Beter is het om te beginnen met ♣10. Als west die niet dekt, heb je het contract direct al gehaald en als hij wel dekt, leg je in dummy ♣H. Oost kan de slag nemen, maar moet in de vork van ♣B85 spelen, of in de dubbele renonce. Veel bridgers hebben een natuurlijk aversie tegen het spelen in de dubbele renonce maar dat is niet nodig. Als de leider 4, 2 en 3 heeft, dan heeft hij een vierkaart klaveren. Aan slag met ♣A kan ik gewoon harten doorspelen. De leider kan daar een klaveren op kwijt, maar heeft dan nog steeds een verliezer in die kleur, tenzij hij daarna op ♣9 durft te snijden. Een psychologisch voordeel echter is dat de meeste mensen niet graag in de dubbele renonce terugspelen en daarom ♣ terugspelen voordat ze de hand van de leider hebben uitgeteld. Harm koos voor een ♣ naar ♣B en kon het contract niet meer halen. 93,75% in de tas.

 

Aan de derde tafel bleven wij (voor het eerst die dag) laag in het bieden:

 

Ik opende de zuidhand met 1 en west was mak met zijn 1 bod. Noord deed een cue van 2 wat een inviterende hand (of beter) met fit beloofde. Ik nam de invite niet aan en de kwetsbare oost zag zichzelf al kwetsbaar gedoubleerd down gaan in 3 en paste (en heeft daar nu nog spijt van). Na twee rondjes schoppen, de tweede getroefd, lijkt het erop dat we de manche gemist hebben. Als even later de troeven 4-1 blijken te zitten, moet ik stoppen met het trekken van de troeven. Anders verlies ik de macht over het spel en ga ik zelfs down in 3. Ik gun oost naast A een tweede slag, maar mijn contract is binnen. Dat levert een ietwat fortuinlijke 75% voor ons op, omdat flink wat paren down gaan in 4. Een tweetal zelfs drie down (te vaak troef getrokken wink).

 

Op de vierde tafel moest partner de uitkomst goed lezen op spel 12:

 

Als west mocht hij 3SA afspelen, waartegen noord aftrapte met ♣8. Partner speelde klein in dummy en zuid legde ♣10 in. In slag twee vervolgde west met een naar H om te vervolgen met een kleine naar zijn vrouw. Zuid stapte op met H en ging van slag met . West vervolgde met een kleine schoppen en noord stapte direct op met A. Hij nam zijn aas dus ‘in de lucht’, want hij ving er geen plaatje van OW mee. Dat is meestal niet goed, want de leider heeft nu twee slagen. Noord vervolgde ♣ maar partner had de uitkomst van ♣8 goed onthouden, dus werd niet verleid om de snit op ♣V te nemen. Bovendien kon de kleur 3-3 verdeeld zitten en zo niet, dan had hij dezelfde kans in de kleur. Elf slagen in SA leverde 93,75 % op.

 

Aan de vijfde tafel hadden we een gelukje tegen de gebroeders Abbink op spel 6:

 

Na een multi 2 opening in zuid, hield west zich stil, waar een doublet meestal als een gebalanceerde hand met 13-15 punten wordt gespeeld. Noord deed een barragebod van 3 zodat ik als zuid leider werd in 3.  West kwam uit met B die ik liet houden in de hoop dat hij zou switchen naar een andere kleur. Dat deed hij: ♣3. Ik legde klein in dummy in de hoop dat oost wel ♣10 zou hebben (naast zijn ♣A), maar niet ♣B (of andersom). Ondanks dat oost alle ontbrekende plaatjes in ♣ had, durfde hij het niet aan om ♣10 te leggen.  Even later werd ♣V een parkeerplaats voor mijn tweede verliezende .  Negen slagen in schoppen leverde 68,75% op omdat diverse westspelers met H uitkwamen en dan kun je na troeftrekken direct terugspelen om een parkeerplaats in ruiten te maken.

 

Aan de zesde tafel kwam onze brutaliteit weer goed van pas:

 

 

Na 1♣ bij oost en 1 bij west deed noord het volgbod van 1SA. Dat belooft bij ons een vijfkaart in de hoogst overgebleven kleur () en een vierkaart in de laagste (). Daarnaast is het handig dat je ook nog wat punten hebt, vooral als je kwetsbaar bent!  Na 2 in oost, kon ik met mijn driekaart en een opening met een gerust nu 3 bieden. Dat mocht ik spelen en na de uitkomst deed de dummy toch wel wat pijn aan mijn ogen! Het contract hobbelde eentje down, maar dat was ongedubbeld maar -100 terwijl OW makkelijk +110 in een contract zullen halen. Het spel leverde ons 68,25% op.

 

Ondanks de technische problemen met de bridgemates in de eerste ronde (die voor het eerst in mijn 35 jarige bridgecarriere een vol uur duurde), bleef de zaal rustig en geduldig. Niet heel veel later waren de problemen opgelost (ik vermoed dat men volgend jaar de kastjes in de ochtend al zal testen) en konden we gewoon alles invoeren!  Chapeau voor de organisatie en de vele vrijwilligers van onze gastheer; tafeltennisvereniging Gispen. Door hun inzet konden de prijzen van de horeca laag blijven en dat kom je bijna nergens meer tegen.