Kwantitatieve 4SA

Kwantitatieve 4SA

 

Dit is een uitnodigend bod voor 6SA:

 

West   Oost

1SA    4SA    = Partner, ik zit tegen slem aan; ben je minimaal pas dan en ben je maximaal geef dan aan hoeveel azen je hebt.

 

Deze invulling van het 4SA-bod is vooral goed bruikbaar met een evenwichtige hand die zelf ook met 1SA geopend zou worden.

 

Veelal wordt de kwantitatieve 4SA gebruikt als dat het eerste bijbod na een 1SA- of 2SA-opening is. In alle andere gevallen vraagt het naar het aantal azen. Zodra 4SA een kwantitatieve betekenis heeft neemt 4 § de functie van azen vragen over.

 

Mooier is het om uit te breiden en af te spreken dat “ Sans over Sans ” kwantitatief is. M.a.w. als er geen troefkleur is overeengekomen en het laatste bod is 1, 2 of 3 SA dan is 4 SA niet azen vragen maar kwantitatief. Als er een troefkleur is gevonden is 4 SA altijd azen vragen en dus nooit kwantitatief. Voorbeeld van kwantitatieve SA:

 

West    Oost  

¨       1 ª   

2 SA              

West geeft 18-19 pt aan. Er is geen troefkleur gevonden en oost kan nu, als hij  SA als speelsoort accepteert, als volgt bieden:

 

- 3 SA : 6-13 pt (eindbod)

- 4 SA : ca. 14 pt, kwantitatief

- 6 SA : minimaal 15 pt (samen 33 dus nooit 2 azen buitenboord) 

 

4SA  is dus “kwantitatief” als:

·         het laatste bod van partner een reëel SA-bod was. Het is uitnodigend voor slem maar het is niet forcing

·         als er geen troefkleur was vastgesteld, terwijl er wel biedruimte was om dat eerst te doen

·         niet geboden op een bod van de tegenpartij.

 

 

Als reactie op het kwantitatieve 4SA-bod moet de openaar zich realiseren dat zijn partner een vlakke evenwichtige hand heeft. Het is een poging in 6SA terecht te komen, met andere woorden alle slagen moeten op pure topkracht gemaakt worden. Als openaar geen vijfkaart heeft dan is het ook bijna altijd aan te raden te passen op 4SA. “Minimaal” en “maximaal” is dus eerder gericht op het slagenpotentieel dan op punten.