Negatief Doublet

 

Negatief doublet

 

Een doublet is negatief als door het tussenbieden een vierkaart in een hoge kleur niet meer op het 1-niveau geïntroduceerd kan worden.

Zolang beide partners nog geen kleur hebben geboden, is elk doublet informatief (hetzij een openingsdoublet, hetzij een negatief doublet). Op het moment dat beide partners een kleur hebben aangegeven is in principe elk doublet een strafdoublet.

Als partner 1 in een kleur heeft geopend en de tegenpartij doet een volgbod, wordt met een negatief doublet een vierkaart in de ongeboden hoge kleur aangegeven.  

Als beide hoge kleuren nog niet zijn geboden toont een doublet zowel een vierkaart in ♥ als in 

Als beide lage kleuren nog niet zijn geboden toont een doublet zowel een vierkaart in  als in .

Een negatief doublet op 1 niveau belooft 6+  punten, op 2 niveau 8+ punten.

Het negatief doublet kan tot verschillende niveaus worden ingesteld.

Je zult moeten passen als je de tegenstanders voor straf gedoubleerd zou willen tegenspelen (strafpas) en wachten op een door partner geplaatst doublet.

Na het negatief doublet zal de openaar net als na een gewoon bijbod proberen zijn hand nader te omschrijven.

Geen negatief doublet bij een SA-volgbod. Als de tegenpartij 1SA volgt blijft het doublet een strafdoublet. Dus 1 - (1SA) - doublet geeft gewoon tegenspelwaarde aan.

 

Voorbeeld:

Stel partner opent met 1 . Je hebt 8 punten en een vierkaart  . Je bent dus van plan om 1 te bieden, maar rechts van je wordt gevolgd met 1 . Wat nu?
Als je past, vertel je niet aan je partner dat je wat hebt in 
 en je vertelt ook je 8 punten niet. Als je 2 biedt, verwacht partner minimaal 10 punten en als je 1SA biedt, geef je wel je 8 punten aan, maar vertel je nog steeds niet dat je een vierkaart in  hebt. Bovendien geef je aan mogelijk een stop in  te hebben (kleur van de tegenpartij).

Als je negatief doublet speelt, kan je meteen gebruik maken van het tussenbod van de tegenpartij om je lengte aan te geven: als je de overgebleven hoogste kleur noemt (in plaats van een doublet) beloof je een vijfkaart. Dat is handig om een 5-3 fit te vinden.

 

Voorbeeld:

Partner

Tegenpartij

Jouw bod

Betekenis

Doublet

Vierkaart 

Vijfkaart 

Doublet

Vier+ kaart 

Vijf+ kaart  , minimaal 10 punten

/

4+ kaart /

Doublet

Beide hoge kleuren 4+ kaart

1 SA

Geen 4 kaart hoog

 

Als er lage kleuren worden geboden dan kun je gewoon je vierkaart in de hoge kleur noemen. Nadat alleen lage kleuren geboden zijn belooft een doublet beide hoge kleuren.

Op 2 hoogte ligt het iets anders. Stel je hebt een biedverloop van 1 - 2 . Als je nu een doublet geeft, beloof je ook beide hoge kleuren, maar dat zou ook een 4-3 of 3-4 verdeling kunnen zijn. De openaar mag beslissen of hij past, zijn beste hoge kleur biedt, zijn kleur herhaalt of SA biedt. Als hij zijn beste hoge kleur biedt, is dat zonder sprong natuurlijk niet reverse.

Zolang beide partners nog geen kleur hebben geboden, is elk doublet informatief (hetzij een openingsdoublet, hetzij een negatief doublet). Op het moment dat beide partners een kleur hebben aangegeven is in principe elk doublet een strafdoublet.