Interview met Bridgekampioen Kees Kaiser
Geplaatst op 30-01-2019

Interview met Bridgekampioen Kees Kaiser.

 

Enige maanden geleden is een legendarische bridger lid geworden van BCIJ: Kees Kaiser. Een goede reden om deze 92-jarige thuis op te zoeken en zijn ervaringen op te tekenen.

Kees Kaiser blijkt een ijzeren geheugen te hebben en een zeer geanimeerde verteller te zijn.

Tijdens ons gesprek aan de eettafel zit zijn vrouw, met wie hij 55 jaar getrouwd is, een stukje

verderop op de bank en vult hem een enkele keer aan.

 

We beginnen te praten over zijn jonge jaren. Hij is een geboren en getogen Amsterdammer uit de Watergraafsmeer en vertelt vol trots, dat hij uit een echte Ajax-familie stamt. Zijn vader werkte als bestuurder bij het FNV en zijn moeder was vroedvrouw. Hij had 3 broers, 1 zus en 2 halfzussen. Beide ouders speelden thuis regelmatig bridge en leerden hem het spel vanaf zijn 11e jaar. Al heel jong was hij enorm geboeid door het spel.

 

Na de Montessori lagere school, bezocht hij het Barlaeus Gymnasium en haalde het beta-diploma. Op deze school vonden er toen al zeer regelmatig bridgedrives plaats, waar de jonge Kees uiteraard actief aan deelnam. Ook tijdens de daaropvolgende rechtenstudie speelde hij veel toernooien.

 

Zijn 1 jaar jongere broer Bob was zijn vaste partner en het was dan ook samen met hem, dat Kees al op 22-jarige leeftijd landskampioen bridge werd. Dit was het begin van een indrukwekkende reeks kampioenschappen, waaronder 8 maal parenkampioen en 3 maal viertallen- kampioen van Nederland. In 1992 werd Kees Kaiser, eveneens samen met zijn broer Bob, wereldkampioen senioren in Albuquerque.

 

Al van jongs af aan had Kees een avontuurlijk karakter. Dit leidde ertoe, dat hij op zijn 30 e , na zijn baan die hem niet beviel, opgezegd te hebben, in 2 weken op zijn brommertje naar Monte Carlo reed. Hij bridgete daar bij de Union Club in het prestigieuze Hotel Hermitage. Hiermee verdiende hij voldoende voor een bescheiden levensonderhoud. Vol trots vertelt hij, dat hij in het naseizoen uiteindelijk voor 5 gulden per nacht de mooiste kamer van het hotel kreeg. Het was een heerlijke tijd! Het bridgen in Monte Carlo was ook heel interessant,
omdat hij daar speelde tegen allerlei grote beroemdheden, waaronder Omar Sharif. Hier vult zijn vrouw hem graag even aan en ze vertelt over deze knappe filmster, die de dames steeds begroette met een hoffelijke handkus. Pikant detail: de dames wilden daarna lange tijd niet meer hun hand wassen……..

 

Na deze periode heeft hij op heel veel plekken in de wereld toernooien gespeeld, waaronder in het Casino van Montreux, vele Europese landen en in New York, waar hij de beroemde Alvin Landy ontmoette.

In zijn lange carriere als bridger heeft hij ruim 200.000 Meesterpunten vergaard!!

 

Rond zijn huwelijk in 1963 werd zijn leven wat rustiger en was hij werkzaam als jurist bij het GAK, later werkte hij als onderwijsinspecteur bij het volwassenenonderwijs. Het echtpaar kreeg 2 zonen en inmiddels ook 3 kleinkinderen.

 

Bridge bleef als een rode draad door zijn leven lopen. Hij was 10-tallen jaren lid van deAmsterdamse Societeit Continental Club, waar hij heel veel gebridged heeft. Later speelde hij in de regio Utrecht o.a. bij BCO, Star en ABCD (Driebergen).

 

Hoe ziet zijn leven er nu uit? Overdag leest hij veel in de krant en maakt puzzels. Iedere avond speelt Kees toernooien, vaak internationale, op de computer. Op vrijdagavond heeft hij een vaste partner, de acteur Joost Prinsen. Op woensdagmiddag speelt hij bij BCIJ, waar hij helaas nog geen vaste partner heeft.

 

Heeft Kees Kaiser nog tips voor BCIJ? Jazeker: het zou heel plezierig zijn, als het wat rustiger in de zaal zou zijn en als men zich beter aan bepaalde bridgeregels zou willen houden, zoals:

  • het laten liggen van de biedkaarten tot de uitkomst heeft plaatsgevonden;
  • na een stopkaart, echt 10 seconden wachten.

En tenslotte nog een tip van de meester-bridger: noem het systeem geen Acol, maar 5-kaart Hoog, dat is de officiele benaming.

 

Als u nog meer wil horen/zien van Kees Kaiser kunt u kijken naar You tube, waar een interview van Bob van de Velde met Kees Kaiser wordt uitgezonden via de volgende link:
https://www.youtube.com/watch?v=r_e4JXbN3AE