Spel van de week 9 december
Geplaatst op 10-12-2019

Hoge kaarten vasthouden, blijkt een slecht advies

Marcel Winkel
 

Als je begint met bridgen, leer je slagen te maken met hoge kaarten. Lage kaarten gooi je bij als de tegenstander zijn hoge kaarten opraapt. Allemaal volkomen logisch.  Toch is het niet altijd goed om zuinig te zijn op de zogeheten middenkaarten.  Dat zijn kaarten die meestal geen slagen opleveren, omdat ze uiteindelijk toch onder de hogere kaarten vallen.

 

Tijdens de Gemengde Parencompetitie van het district Utrecht kwam onderstaande spel op tafel.

Oost werd leider in 6, waar 6SA niet alleen een beter contract is, het wordt ook nog een beter beloond.

Na de schoppenstart vanuit zuid, nam de leider direct de snit. De nagespeelde klaveren werd met A genomen. Nu moesten de troeven nog even worden getrokken.

Dat is eenvoudig bij een 3-2 zitsel of een 4-1 zitsel met de secce boer. Alle andere 4-1 zitsels kan de leider aan dankzij het bezit van 10 en 9 verdeeld over de twee handen.

De boer kan er uitgesneden worden, als je maar weet wie de lengte ruiten heeft.

Er zijn een aantal 4-1 zitsels die NZ kunnen bezitten (de singleton kan zowel in noord als in zuid zitten):

 

 

 

 

 

 

 

B876           2
B872           6
B862           7
B762           8

 

Zoals je ziet heeft de speler die in het bezit is van 2 in drie gevallen een vierkaart ruiten en maar één geval een singleton ruiten. Anders gezegd, de speler die de eerste troefslag bekent met 2 is favoriet om met de vierkaart tegen te zitten. Bij ons aan tafel bekende noord met 2 en zuid met 8.

Nu wist de oplettende leider het zeker dat noord mogelijk de lengte ruiten had en zuid dus niet. De leider speelde in de tweede slag daarom een ruiten naar de vrouw in west en kon aan het verlies van een troefslag niet meer ontkomen.

Merk op dat wanneer de leider zuid ziet bekennen op de tweede ruitenslag niet 9 gelegd moet worden. Heel vaak zitten de troeven gewoon 3-2 en ben je down in een dicht contract omdat grappenmaker zuid in de eerste troefronde de acht heeft bijgespeeld!

Overigens is het spelen in 6SA een stuk makkelijker. Nadat oost een mislukte snit op H heeft genomen en daarna weer aan slag is, raapt hij eerst nog drie schoppen-, twee hoge klaveren- en drie hoge hartenslagen op. Als er iemand in een van die kleuren al heel snel niet meer kan bekennen (zoals in dit geval zuid op de tweede hartenslag), dan is dat degene die je op de eventuele lengte in ruiten kunt spelen. Dat gaat heel vaak goed, tenzij zuid twee rode singletons heeft.

 

Een veel belangrijkere situatie is deze:

                      H4

B863                          AV75
                     
1092

 

De leider (oost) speelt een schoppencontract en begint met een schoppen naar V.  Als zuid bekent met 2 dan maken NZ geen troefslag.  De leider heeft namelijk geen andere kans dan noord op een doubleton schoppen te spelen. Hij zal daarom in de tweede troefslag A slaan en daarna een schoppen naar B.  Speelt zuid in de eerste troefronde 9 of 10 bij, dan heeft de leider er een verliezende optie bijgekregen. Als zuid 109 sec heeft namelijk, kan de leider B in de tweede ronde voorspelen, daarmee de 10 van zuid pinnend.  Met die speelwijze heeft de leider ineens een verliezer in troef, die er eigenlijk helemaal niet was. Merk op dat het voorspelen in de eerste ronde van B uit west, geen goede speelwijze is. Als noord namelijk H sec heeft, dan heeft zuid 10942 en krijgt ineens 2 troefslagen!