Spel van de week 4 december
Geplaatst op 4-12-2019

De Verkeerde Hand

Marcel Winkel

 

Het kan voorkomen dat een contract in de verkeerde hand zit, waardoor je minder slagen haalt dan de leiders die het contract wél in de goede hand afspelen. Als er 6SA geboden en gemaakt is in de goede hand, terwijl 3SA twee down ging in de verkeerde hand, ben je misschien nieuwsgierig geworden, hoe deze vijf slagen verschil tot stand zijn gekomen?

 

Oost opende de bieding met 1.  West steunde met 2 (inverted minors, dus rondeforcing met ruitenfit en ten minste 10 punten). Het is doorgaans gebruikelijk tijdens een inverted biedverloop stops in bijkleuren te gaan bieden (voordat ‘lomp’ 3SA wordt geboden!).

Oost bood dus 2 en west 3 (beide biedingen dienen gealerteerd te worden, omdat het bieden van stops geen vierkaart in de geboden kleur belooft). Oost bood daarop 3SA met zijn schoppenstop. West dacht nog wel even na of hij hoger zou bieden, maar pakte uiteindelijk een groen kaartje uit zijn bakje. Zijn twee driekaarten in de hoge kleuren weerhielden hem van doorbieden, ondanks zijn achttienpunter…

 

De tweede ‘kleur’ van dummy starten, kan in dit soort biedverlopen weleens winnend zijn. Zuid legde daarom een kleine klaveren op tafel en de leider probeerde de snit. Noord nam met H en speelde klaveren door. De leider zag vijf ruitenslagen en drie azen. Dat was een slag te weinig. Hij mocht niet meer van slag (OW hebben nog minstens drie klaverslagen om op te rapen bij een 5-4 zitsel en zelfs vier slagen bij een 6-3 zitsel).

De leider probeerde daarom V uit dummy om te kijken of in die kleur zijn negende slag was te halen. Noord speelde vlot een kleintje bij en dat was perfect getimed. Nu noord kennelijk niet in het bezit was van H, had oost nog meer pijlen op zijn boog. Hij nam de slag met A en stak met ruiten over naar dummy om op H te snijden.  Die koning zat echter wel fout (!) en nu kon de verdediging naast de in totaal vier slagen in klaveren ook twee heren oprapen; twee down! In de westhand is 3SA helemaal dicht, maar ook slem in de oosthand kan zonder klaverenstart gehaald worden (H zit goed en op de vierde harten kan in west een klaveren weg).

 

In west is het zelfs 6SA omdat, na de mislukte hartensnit er nog steeds drie hartenslagen zijn. De klaverensnit is onnodig, ook wel een oefensnit genoemd. Stel dat west in 6SA zit en een hartenstart vanuit noord krijgt. De leider neemt de snit en zuid neemt H. In slag twee speelt zuid een kleine klaveren na. Zelfs als H goed zit, heeft de leider niet genoeg slagen: drie in harten, vijf in ruiten en twee in klaveren; tien in totaal.  Omdat de schoppenkleur twee slagen moet opleveren, zal er sowieso op H gesneden moeten worden. En als die mijnheer goed zit, heb je drie schoppenslagen (dankzij 10) en dus de tweede slag in klaveren heb je helemaal niet nodig!