Spel van de week 25 november
Geplaatst op 25-11-2019

De comprimerende speelwijze

door Marcel Winkel

 

De Amerikaanse topspeler Bob Hamman (https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hamman) beschreef ooit de comprimerende speelwijze (compression play). Die is makkelijker dan je in eerste instantie zou denken.

Stel je zit in 3SA en na de uitkomst tel je negen vaste slagen. Omdat je zo nodig nog een snitje neemt voor een paar extra slagen eindig je ineens met nog maar acht slagen! Je hebt het totaal aantal slagen gecomprimeerd…

Ik wist mijn bezit in klaveren op onderstaande spel moedwillig te comprimeren. Met AHV6 tegenover 32 maakte ik slechts één klaverenslag…

 

Ik opende de oosthand na een pas van noord met 4, waarna partner even de sleutelkaarten controleerde voordat hij mij in 6 parkeerde. Omdat zuid niet helderziend was, kwam hij gewoon uit met H. Ik nam de slag in dummy met A en gooide in mijn hand een klaveren weg. Nu speelde ik eerst zeven rondjes troef, waarna de volgende eindpositie overbleef (zoals je ziet heb ik in dummy alle ruitens weggegooid!):

                   

 

 

 

   
     
 
 
♠ -  
♥ -  
♦ A  
♣ B854  
 
♠ 7  
♥ -  
♦ -  
♣ AHV6  
N
W O
Z
♠ -  
♥ 3  
♦ B109  
♣ 3  
 
♠ -  
♥ -  
♦ 52  
♣ 1097  
 

 

 

 

Op de laatste harten uit oost, gooide ik in dummy de laatste schoppen bij en noord moest zich overgeven. Omdat hij onmogelijk een klaveren kon laten gaan met deze klaveren in dummy, hoopte hij dat zijn partner in het bezit zou zijn van B. Hij gooide daarom zijn A af, waarna ik drie hoge ruitens uit de oosthand kon oprapen. Ik maakte slechts één klaverenslag, maar het totaal aantal slagen was niet gecomprimeerd; er was zelfs een overslag. Spelen op een dwang komt regelmatig voor en het is gratis om er op te spelen. Omdat veel leiders in 6 ‘gewoon’ na het troeftrekken A hadden afgegeven, leverde dertien slagen in een veld van 188 paren een score op van 82,26%.