Spel van de week 11 november
Geplaatst op 11-11-2019

Madeira Bridgefestival deel 2

Marcel Winkel

 

Het Open Paren- en viertallentoernooi van Madeira zit erop. Met grote Nederlandse successen tijdens het Parentoernooi. Dat toernooi met 188 paren (waaronder 20 wereldkampioenen uit verschillende landen) werd namelijk gewonnen door Rob van den Bergh en Hans Kreuning (BC STAR, Utrecht), met een halve top voorsprong op de nummers twee. De tweede van de in totaal drie zittingen werd gewonnen door uw clubgenoot Gabriella Parra en Ernst Hopstaken (Vriendenkring, Amersfoort) met een percentage van ruim 67%. Zij wonnen de prijs van beste gemengde paar uit Nederland. Uw reporter wist met partner Svend Germann een gemiddelde van bijna 59% te halen. Dat gaf recht op de prijs van beste Nederlanders die niet in de top drie waren geëindigd.

In de viertallen konden wij geen potten breken en ook Kreuning- Van den Berg, spelend met oud-wereldkampioen Wubbo de Boer en Agnes Snellers (die in de paren derde werden), eindigden na een voortvarend begin net buiten de prijzen. Het viertallentoernooi werd gewonnen door een Russisch team. Een leuk spel uit het viertallen:

Mijn eigen kleur afgetroefd

 

West Noord Oost Zuid
- - pas 1
pas 1SA 2 pas
pas dbl* pas pas
2 pas pas dbl
pas pas pas  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oost dacht het bieden nog even open te moeten houden door zijn harten te bieden. Of dat contract down kan, is niet met zekerheid te zeggen. Noord hoeft immers maar zes punten te hebben. Daarna gaf noord met zijn doublet aan een maximaal 1SA bijbod te hebben (10 punten). Oost zat dus heel even in 2 gedoubleerd, maar west vluchtte vlot weg naar 2, dat wij ook ‘meenamen’. 
 

Noord startte een kleine schoppen, via de secce vrouw voor mijn heer. Ik speelde de secce 10 na, die west direct met A nam. De leider speelde zijn singleton harten naar dummy, maar gezien het vluchten naar 2 en het distributiesignaal in harten van noord (driekaart), kon ik met een gerust hart direct A nemen.
Ruiten na was voor
A van noord, die nu drie hoge klaveren speelde. Daarop deed ik alle drie mijn ruitens de deur uit, terwijl west moest bijlopen.
Daarna gaf partner mij een aftroever in ruiten, de kleur die ik geopend had! Dat is me in 36 jaar bridge nog nooit gelukt. Toen de rook was opgetrokken, hadden we de arme west kwetsbaar vier down gespeeld voor +1100.

 

V.l.n.r. Ernst Hopstaken, Marcel Winkel
Gabriella Parra en Svend Germann