Spel van de week 4 november
Geplaatst op 4-11-2019

Madeira Bridgefestival

Marcel Winkel
 

Al voor het 22e jaar op rij, wordt er in Funchal op Madeira een groot bridgetoernooi georganiseerd. Sinds een jaar of tien zijn wij daar van de partij. Het is een toernooi voor alle spelers die graag overdag iets leuks doen en dan van 16.00-20.00 uur een kaartje leggen. Gerard Limmen probeert in Nederland mensen enthousiast te krijgen en met ongeveer 75 tot 80 deelnemers uit ons kikkerland, lukt hem dat heel aardig.

 

 

In het prachtige Vidamar hotel aan de Estrada Monumental weten de ongeveer 600 deelnemers uit diverse landen jaarlijks de weg goed te vinden.

Op onderstaand spel hadden onze tegenstanders als OW zestien (!) biedingen nodig om schoppen troef te maken en te eindigen in 6 omdat V buitenboord bleek in het bieden (zie mijn eerdere artikel over RKCB). De leider sneed op V (dat is de grootste kans op succes met acht troeven samen) en eindigde met 12 slagen toen deze dame in mijn (zuid)hand bleek te bivakkeren.

 

Bij mijn clubgenoten (van STAR) op de OW plaatsen ging het bieden heel anders. West (Rob van den Bergh) opende een 14-16 SA (dat is tegenwoordig erg in i.p.v. de gebruikelijke  15-17 SA) waarna oost (Hans Kreuning) de bieding met 7SA besloot!

Dat was in de handen van Rob kinderspel.

 

Er zijn twaalf slagen van boven en een gelukte snit op schoppen V kan de dertiende slag worden.
Dat is echter maar 50% kans, terwijl er een betere speelwijze voor handen is.  
Als degene die sch V heeft ook een vierkaart ruiten heeft, komt deze in de problemen.  Het slaan van sch A en sch H in combinatie met het spelen op een dwang, biedt een kans van ruim 65%.
Rob redeneerde dat hij eerst de hoge schoppens zou oprapen en daarna alle andere winners in de klaveren- en hartenkleur zou incasseren voordat hij aan de ruitenkleur ging beginnen. Als noord of zuid dan in het bezit zou zijn van V derde samen met een vierkaart ruiten, zou deze speler onherroepelijk in dwang komen!

 

Zover kwam het niet, want onder AH viel V al. Maar geef zuid eens een schoppen erbij en harten of klaveren minder. In het eindspel zal hij dan toch echt zijn vierkaart ruiten moeten afbreken, of zijn V moeten weggooien. Deze speelwijze lukt ook als noord V derde heeft samen met de vierkaart ruiten. Dat maakt de dwang als speelwijze een stuk kansrijker dan een simpele 50% snit.

Dit spel kwam voor in een butlerwedstijd en leverde dikke winst op.

Het hoofdtoernooi begint dinsdag 5 november en bestaat uit een driedaags Parentoernooi en een driedaags viertallentoernooi.

 

Hebt u nog geen plannen voor november 2020? Ga dan eens naar Madeira, Transavia vliegt er een paar keer per week naartoe. Plak er een paar dagen voor en/of na het toernooi aan vast en verlaat het koude en natte Nederland….(hoor ik daar iemand klagen smiley)?

info@gerardlimmen.nl  www.bridge-madeira.com