Spel van week 21 oktober
Geplaatst op 21-10-2019

Het spel van de week

Door Marcel Winkel
 

Gemengde Paren van start

Afgelopen zaterdag zijn de Gemengde Paren van het district Utrecht van start gegaan. Naast paren uit IJsselstein en Vianen, ook veel paren van het Utrechtse BC 80, BCO en STAR.

Een interessant spel in het bieden:

 

West Noord Oost Zuid
- - - pas
1 1 2 2
3

pas

3 pas
4 pas ??  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oost heeft 14 punten en een partner die de bieding heeft geopend. Toch mengen de kwetsbare NZ zich beiden met het bieden. Meestal duidt dat op het bezit van veel (negen of tien) troeven samen, in dit geval de schoppenkleur. Nu west vijf hartens en vier of vijf klaveren heeft getoond in het bieden en ook de ruitenkleur steunt, is het voor oost helder dat er maximaal een singleton schoppen in de westhand zit. Als west naast zijn singleton schoppen twee azen met ruitenvrouw heeft (dus slechts tien punten), dan is slem al bijna binnen!
 

Oost biedt daarom 4SA op 4 en hoort met 5 twee (van de vijf) sleutelkaarten en troefvrouw. Het klein slem in ruiten is geboren. Het spelen na schoppenstart was kinderspel, maar ook na een troefstart is de weg naar twaalf slagen niet heel moeilijk.
 

Wil je meer weten over de vijf azen conventie (waarbij troefheer als vijfde aas telt)? Zoek dan op Google en vul Roman Keycard Blackwood in of kijk op de site van Rosalind Hengeveld:

https://rosalind.home.xs4all.nl/bridge/afspreek/azenvrag.htm