Spel van de week 30 september
Geplaatst op 1-10-2019

Het spel van de week

Door Marcel Winkel
 

Echtparenbridge

 

Er zijn voor bridge ontelbare tips en trucs voor handen. Zo is het verstandig om met een vijfkaart troefsteun in je partners volgbod altijd een keer mee te doen met het bieden. Waar het toe kan leiden als je niet steunt, zou je hoogstwaarschijnlijk niet verwachten. Aan die gevolgen moest ik gisteren denken toen mijn partner (N) een volgbod in ruiten deed en ik een vijfkaart mee had:

 

 

We gingen één down in 4♦ en dat bleek goed voor 87,50% omdat een aantal NZ paren in SA meer down gingen of OW een deelscore in harten mochten maken. Overigens moeten OW de schoppenkleur niet aanvallen. Dan krijgen ze er de meeste slagen in.

Het is maar voor weinig echtparen weggelegd: samen gezellig bridgen. Een kroegentocht lukt nog wel, maar wordt er serieus competitie gespeeld, dan wordt de druk binnen het partnership toch vaak te hoog. Het begint bij onschuldig gekibbel, maar als het echtpaar ondanks alle signalen besluit samen te blijven bridgen, wordt er daarna significant vaker een beroep gedaan op de logeerkamer. De exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar de schatting is dat het bij 4 a 5 van de 10 echtparen in gescheiden slapen eindigt….

 

Het is ruim 90 jaar geleden (29- sept-1929) als het Amerikaanse echtpaar Myrtle en John Bennett, hun wekelijkse partijtje bridge spelen tegen hun bevriende buren; het echtpaar Hofman.
Z/NZ

 

West Noord Oost Zuid
- - - 1
2 4 pas! pas
pas      

 

 

 

 

 

 

 

 

Mevrouw Hofman verzuimde (geheel in strijd met de eerdergenoemde bridgetip) haar partner te steunen, terwijl ze een vijfkaart troef meehad (om het over de singleton schoppen maar niet te hebben). Na de uitkomst van ♦A besloot Charles Hofman ♣B na te spelen. De leider moest van de klaverenkleur leven en kon (dankzij het gezamenlijke bezit van ♣1098) ♣V van oost eruit troeven. Het contract kon down door in de tweede slag met ruiten te vervolgen. Door de switch naar ♣B kon John Bennett zijn kwetsbare manche (met open kaarten) binnen hengelen. Toen hij verzuimde ♠V eruit te snijden (snijden op de vrouw met negen troeven is tegen de kansen) en ook niks met de klaverenkleur deed, ging hij roemloos down. Daarbij kon hij het niet laten om hardop te melden dat het 4♠ bod van zijn partner een veel te hoog bod was. Over zijn kwetsbare, eerstehands opening met slechts tien punten, repte hij niet. “Je moet het gewoon beter afspelen”, was de reactie van de 35 jarige mevrouw Bennett, “Je speelde het echt heel slecht af!” 


 Myrtle Bennett: “You are a bridge bum player!”

 

 

Dat was te veel gevraagd van het ego van John Bennett. Hij stond op van tafel en sloeg zijn vrouw meerdere malen in het gezicht (dat mocht toentertijd volgens mij ook niet). Mevrouw Bennett vertelde dat alleen een man van het allerlaagste soort zijn vrouw slaat.  Daarop ging John Bennett op zoek naar zijn koffers met de bedoeling de nacht elders door te brengen. 

De zaak escaleerde echter toen mevrouw Bennett op de vlucht door het huis in de bezemkast een .32 Colt automatic tegenkwam.  Om te ontkomen aan nog meer klappen, dreigde ze ermee te schieten. Maar John Bennett gaf niet thuis en moest dat bekopen met zijn leven. En dit alles zou mevrouw Hofman hebben kunnen voorkomen wanneer zij haar partner in ruiten zou hebben gesteund!! Hoe het afliep met de rechtszaak? Mevrouw Bennett werd vrijgesproken! Zij overleed op 96 jarige leeftijd.


Photographs of Mr. and Mrs. Hofman, friends who were playing bridge with the Bennetts when Mrs. Bennett shot and killed her husband John G.

Bennett on September 29, 1929, in a quarrel over the bridge game. Mrs. Bennett was acquitted. Photo appeared in the "Kansas City Journal-Post," Thursday, February 26, 1931.

 

 

Het hele verhaal kun je hier lezen: https://giftsforcardplayers.com/a-curs-hand/ maar ook hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Bridge_Murder_case
Wil je nog meer weten, google dan op “bennet bridge murder” en vind allerlei links met details waaronder de rechtszaak over deze gebeurtenis.