Spel van de week 23 september
Geplaatst op 24-09-2019

Het spel van de week

Door Marcel Winkel
 

WK in China

Bridgers staan er om bekend dat ze liever zelf spelen dan naar bridge kijken. Dat zie je terug in de finale van de Meesterklasse (die jaarlijks gratis toegankelijk is). Misschien volg je het nauwlettend, maar waarschijnlijker is dat je niet eens wist dat het aan de gang is: de WK BRIDGE in Wuhan (China).

http://championships.worldbridge.org/wuhanwt19

Zowel het Nederlandse Open Team, het vrouwenteam als ook het seniorenteam, zijn daar voortvarend van start gegaan.  Wil je graag zien in welke volgorde zij in de halve finale de kaarten bijgooien (!), dan kan dat live maar ook in het archief van de al gespeelde wedstrijden op BBO:

 https://www.bridgebase.com/v3/?vugraph=y

Gisterenavond ging door een stroomstoring het bridgen niet door. Dat heb ik in 35 jaar bridge één keer eerder meemaakt. Althans, dat er geen stroom was, maar het bridgen ging natuurlijk gewoon door. Met allerlei kaarsen hebben we de tafels weten te verlichten. In die tijd was jeuk nog erger dan pijn…!

Ik heb er daarom maar een spel van verleden week bijgepakt. Direct een tip: heb je een fatsoenlijke achtkaart in een hoge kleur en je bent aan de beurt met bieden, bied dan de manche in die hoge kleur. Allereerst zijn de buren dan meestal bewusteloos tijdens het bieden, maar ook partner zal gewaarschuwd zijn dat hij beter zijn handen uit de biddingbox kan houden… Bij ons aan tafel ging het bieden iets rustiger:

 

 

West Noord Oost Zuid
- 1 pas 1
3 4 5 5
pas pas pas  
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen mijn partner west, kwetsbaar in de sandwich-positie er met 3 meende tussen te moeten komen, meende ik (met twee azen en vijf troeven mee) dat 5 geen gek contract zou zijn. Dat contract gaat (afhankelijk van hoe de ruitenkleur wordt aangepakt) één of twee down. Grappig dat NZ geen schoppenslag krijgen omdat de verliezer in die kleur op de vierde ruiten zal verdwijnen en zuid niet aan slag komt.

Zuid had al deze ellende kunnen voorkomen wanneer hij op de opening van zijn partner 4 zou hebben geboden. Dat contract gaat minstens met een overslag en als OW niet op tijd ruiten in spelen, zelfs twee.

Het contract van 5 ging drie down. De OW score daarvoor was 93,75%.

♥♦♥♦♥♦♥♦