Spel van de week 16 september
Geplaatst op 17-09-2019

 Het spel van de week

Door Marcel Winkel

 

The Greek Gift

 

Misschien hebt u er nog nooit van gehoord; “een Grieks geschenk”. U kunt bij bridge dit geschenk maar beter weigeren. Het lijkt er namelijk op of de tegenstander u een slag cadeau doet, maar zodra u het geschenk aanneemt, blijkt later in het spel dat u er slagen voor moet inleveren!  Een mooi voorbeeld kwam gisterenavond voor op de club:

 

 

Na een eenvoudig Jacoby-biedverloop werd west leider in 3SA. Noord kwam nietsvermoedend uit met 3. In dummy werd 5 bijgespeeld en zuid kon niet anders dan 4 produceren. Dat was een goedkope slag voor de leider die genoegzaam 2 deponeerde. Nu nog even een speelplan maken (daarom is het verplicht dat je in de eerste slag een seconde of tien wacht voordat je een kaart in dummy bijspeelt. Op die manier kun je jezelf verplichten(!) tot het maken van een deugdelijk speelplan, maar bovendien kan de verdediging ook even over het spel nadenken; het is ten slotte een denksport!).

Noord is klaarblijkelijk van H1063 gestart en je moet twee keer in west zijn om die kleur vakkundig op te rollen: je speelt V voor en nadat H eruit is gesneden, wil je later met B8 in dummy de gemarkeerde snit (zuid bekent de tweede klaverenslag niet meer) over 10 nemen.

Ook is er een veelbelovende schoppenkleur in dummy. Dankzij het bezit van 10 en 9 kun je in deze kleur twee keer snijden. Eerst laat je 10 rennen (voor een plaatje van zuid) en even later kun je een schoppen naar B (of 9, dat is hetzelfde) spelen. Om de schoppenkleur twee keer vanuit west aan te spelen, heb je daarvoor dus ook twee entrees nodig; samen dus vier entrees.

Door de uitkomst onterecht in de dummy te nemen, heb je jezelf beroofd van één van die vier entrees. Je hebt nu namelijk nog maar drie entrees: A, H en A. In een ultieme poging een vierde entree te creëren, probeerde de leider de snit op H. Toen deze fout zat en noord ruiten doorspeelde, was west in de problemen. De ruitenkleur was inmiddels hoog gespeeld voor de verdediging en de schoppenkleur was nog niet ontwikkeld. I.p.v. het contract met twee overslagen te maken, ging de leider één down!  Daarvoor kreeg deze nog 12,5% voor de moeite! Het Griekse Geschenk leverde daarmee drie slagen op!

Hoe moet het dan wel?
Neem
5 over met 7 en vervolg met V. Noord zal deze kaart dekken, waarna het zitsel in deze kleur aan het licht komt. De leider steekt nu over naar A en snijdt in schoppen. Zuid komt aan slag en vervolgt met B. De leider ziet kans op twaalf slagen en neemt de ruitensnit. Deze zit helaas fout. Noord zal waarschijnlijk ruiten vervolgen voor A van west. Deze snijdt opnieuw in schoppen, raapt de schoppens op en kan later met harten oversteken voor de snit op 10. Als noord met H aan slag echter met harten vervolgd, dan komt de leider een entree te kort om zowel op 10 als ook een tweede keer in schoppen te snijden. Dan worden er tien slagen gehaald.

 

Par result

Bij bridge bestaat er een Par result. Dat is het optimale resultaat dat op een spel te halen is. Op spel 20 was “de par” 6 gedoubleerd min twee. Daar moet je nog wel schoppen voor uitkomen. Kom je klaveren uit dan krijg je een introever, maar daarna niks meer.  Hebben jij en partner stevig in ruiten meegeboden en je denkt met A te moeten uitkomen, dan halen OW eenvoudig twaalf slagen. De par komt tot stand door te kijken wat het optimale contract is. Op onderstaand spel is dat 6 door NZ. Dat contract is onverwoestbaar. Dat zou een score van +1370 opleveren voor NZ. OW kunnen die lelijke score voorkomen door het slem uit te nemen met 6.  Zelf als dat contract niet twee, maar drie of zelfs vier zou downgaan (-1100) is dat goedkoper dan het slem ‘aan de broek’ te krijgen.

 

 

 

Het is overigens goed om met de oosthand de 1 opening van west met sprong te steunen. Als je “Bergen” speelt, is dat een makkie. Heb je bijna een invite met een vierkaart fit, dan spring je naar 3, heb je een echte invite met een vierkaart fit dan spring je naar 3. Heb je minder dan die twee, dan spring je naar 3 (of als partner 1 heeft geopend naar 3). Sterkere handen kun je dan parkeren in het bijbod van 2SA. Kijk eens hier: http://www.pecona.nl/conventies/bergen.htm (en kies een variant!). Als je niet met sprong zwak kunt steunen, dan loop je veelal achter op het veld (die dat wel kan!)

 

♥♦♥♦♥♦♥♦